Stedendriehoek

Gratis haal- en brengservice bij Harleman Tweewielers

Foto: Patrick Harleman heeft de schoonheid van de natuur in zijn winkel gebracht.

APELDOORN – Harleman Tweewielers is een begrip in de wijk Zevenhuizen. De aan de Pinksterbloem gevestigde fietsenzaak bestaat reeds bijna honderd jaar; sinds 1921 worden er al in de winkel fietsen verkocht. Ze hebben een breed assortiment: kinderfietsen, occasions, transportfietsen, omafietsen, hybridefietsen, moederfietsen en elektrische fietsen. Daar is nu ook een gratis haal- en brengservice aan toegevoegd.

“Er is een grote vraag naar een haal- en brengservice”, vertelt Patrick Harleman. “Tegenwoordig hebben niet alle klanten de tijd om naar de zaak toe te komen. Deze mensen willen we helpen.” De service bestaat al ongeveer een jaar, maar sinds een paar maanden is dit ook bekend bij de klanten. “We voeren het uit op de dinsdag en donderdag na 18.00 uur en tot ongeveer 20.00 uur in Apeldoorn. Daarmee willen we ons ook richten op de wijk Zuidbroek, want daar wonen veel jonge gezinnen die niet altijd de tijd hebben om naar de zaak te komen. Al zitten we er natuurlijk ook wat verder vandaan, in overleg is alles mogelijk.”

Toenemende drukte

Het begin van 2020 was rustig voor Harleman Tweewielers. Vooral met de komst van de coronamaatregelen bleef het in maart en april stil. “Iedereen moest thuis blijven. Het was onbekend wat er ging gebeuren en heel erg aftasten. Hoewel de werkplaats altijd wel redelijk doorloopt merken we nu – gelukkig – wel weer een toenemende drukte in de winkel.” Zolang het weer goed blijft, blijven mensen ook fietsen, meent Patrick. “Veel meer mag momenteel ook niet. We merken dat er nog altijd veel vraag is naar elektrische fietsen. Bijna de helft van de verkochte fietsen is inmiddels elektrisch. Daarvan hebben we zowel standaardmodellen als luxere uitvoeringen op voorraad.”

Het enige probleem waar de fietsenwinkel nu tegen aanloopt is de levertijden. “De meeste onderdelen om fietsen mee te maken komen uit Azië. Dit land heeft door de coronacrisis op slot gezeten. Doordat de fabrieken dicht zaten was er geen toevoer naar Europa. Toen Europa dicht ging zijn er ook hier fabrieken dichtgegaan of is de productie verlaagd. Hierdoor kunnen we nu leverproblemen krijgen, die soms op kunnen lopen tot wel enkele maanden.” Toch kijkt Patrick positief naar de toekomst. “We doen wat we kunnen en hopen dat alles weer snel normaal wordt.”

Accessoires

Naast een breed assortiment aan fietsen heeft Harleman Tweewielers ook een uitgebreid assortiment aan accessoires die het fietsen veiliger en comfortabeler maken, zoals regenkleding, fietstassen, sloten, lichtjes, bellen, kilometertellers. Feitelijk alle denkbare spullen rondom een fiets. Tevens staat de fietsenzaak ook klaar voor de klant in de werkplaats voor het monteren van een fiets, een kapotte fiets of een kapot onderdeel en een (reguliere) onderhoudsbeurt. Allemaal reparatiewerkzaamheden die Harleman Tweewielers kan uitvoeren.

Verschillende generaties

De fietsenzaak is een echt familiebedrijf. De fijne kneepjes van het vak worden overgegeven van generatie op generatie. Zo komen er nog steeds klanten die zowel bij opa Harleman, de oprichter van de zaak, als vader Harleman en zoon Patrick een fiets hebben gekocht en klant zijn gebleven. Ook dankzij de andere medewerkers Eb Testerink en Aswin Hurenkamp, die vol overgave de klant zo goed mogelijk proberen te helpen in de winkel en in de werkplaats aan het werk zijn.

Richtlijnen

Om de veiligheid van klanten en medewerkers te waarborgen, probeert het team de RIVM-richtlijnen zo goed mogelijk te handhaven. “We hebben op de deur een bordje hangen met hierop de bekende regels; houd anderhalve meter afstand, hoest in je elleboog, kom niet naar de winkel als je ziek bent of klachten hebt en volg de instructies van het personeel op. We merken dat iedereen de vereiste maatregelen redelijk goed opvolgt.”

Harleman Tweewielers is gevestigd aan Pinksterbloem 12. Voor meer informatie, telefoon 055-3665567, e-mail info@harlemantweewielers.nl en website harlemantweewielers.nl. Of volg de fietsenzaak op facebook: Harleman Tweewielers.