Stedendriehoek

Grasnapolsky maakt kunst- en expeditieprogramma bekend

RADIO KOOTWIJK – Festival Grasnapolsky, dat op 2, 3 en 4 februari voor de vijfde keer plaatsvindt te Radio Kootwijk, heeft naast een uitgebreid muzikaal programma ook iedere editie weer een uiteenlopend aanbod op het gebied van kunst en natuureducatie in samenwerking met o.a. Staatsbosbeheer. Nadat de organisatie enkele weken geleden meer dan veertig nieuwe artiesten bekend maakte, is nu het moment aangebroken om ook de kunstwerken en overige activiteiten aan te kondigen. Alles geïnspireerd op het thema van dit jaar: Ver Weg / Dichtbij.

Deze editie kan men onder meer door de installatie LFS1 van Mariska de Groot en Dieter Vandoren heen lopen. Een bijzondere audiovisuele nabootsing van interactie, waardoor onduidelijk wordt wat nu precies ver weg of dichtbij is. Want wanneer is iets nu precies ver weg? Is er überhaupt zoiets als “ver weg?” Heike Wahner vond deze vraag zo fascinerend dat ze er een werk over besloot te maken. A State Between Far and Away bevecht de overgang van ver, tot weg.

Ook hebben we een heuse primeur: WERC vertoont het nieuwste lid van de Lumo familie. Deze familie bestaat uit een serie lichtinstallaties in de natuur die reageren op elkaar en de aanwezigheid van bezoekers. Lumo Chirp zal na voorgangers Lily en Pixi te vinden zijn voor degenen die zich goed stil houden en zich net als hen aanpassen aan de natuur. Tot slot maakt Het Blauwe Uur voor het tweede jaar op rij haar opwachting. Zij zullen het hoofdgebouw weer van prachtige projecties voorzien.

Daarnaast verwelkomt Grasnapolsky Het Hoge Feest van Aldo Brinkhoff, 30. Icosahedron van Ronald Groenewald, Sound / Waves van Tom Bekkers, LL-series 4.1 t/m 4.4 & Liquid Lattice van Jet Smits, Grid Corrections van Gerco de Ruijter en Michel Banabila en Pompenhuis 2 van Peter Vink.

Expedities
Radio Kootwijk doet deze editie behalve als festivalterrein ook dienst als museum, en wel het Museum voor Onbedoelde Kunst: een manier om de natuur anders op te nemen dan normaal gesproken het geval zou zijn. Verwacht een begeleide wandelroute langs bomen, struiken, stenen en paaltjes die ineens titels van kunstwerken krijgen, compleet met naam van artiest en verhaal van de curator en waarom dit kunstwerk in deze context is bedacht en geplaatst’.

Ook de boswachters van Staatsbosbeheer zijn weer aanwezig met een uiteenlopend aanbod aan activiteiten. Zo kunnen de bezoekers op Verrekijkertour op de buitenbalkons van het Zendgebouw wandelen langs de rijke historie van de gebouwen en omgeving van Radio Kootwijk of de Ver Weg fietsroute volgen richting het onontdekte Zendgebouw E en de romantische schaapskooi. Voor wie een moment van rust zoekt tussen al die indrukken door is er de Stilteplek met bijbehorende expeditie tijdens de avonduren onder begeleiding van de boswachter. Meer informatie over deze onderdelen is te vinden op de festivalwebsite.

Verdiepende programma’s
Verder staat spoken word format “De16Van” op het programma een live variant van het via Youtube te volgen Spoken Word format waar artiesten uit verschillende hoeken een voordracht doen als antwoord op de vraag: “Wat zijn de zestien belangrijkste zinnen uit je leven?”. Roze Ruis presenteert een show waarin drie literaire/culturele makers hun interpretatie geven over het verbinden tussen Ver weg en Dichtbij. De Kadasterkamer is inmiddels niet alleen toebedeeld aan Stranded FM maar ook aan het Utrechtse Kapitaal. Dit collectief van creatievelingen blinkt uit in grafische vormgeving en dan vooral in zeefdrukken wat ze ter plekke zullen doen en zo laten zien hoe dit proces in zijn werk gaat.

Grasnapolsky vindt voor de vijfde keer plaats op Radio Kootwijk een unieke cultuurhistorische plek midden op de Veluwe. Behalve dat dit de eerste jubileumeditie van het festival is zal dit de laatste editie zijn op deze locatie. In 2019 zal het festival op een nieuwe plek plaatsvinden. Net als voorgaande jaren presenteert Grasnapolsky ook komende editie veel artiesten die nog niet ontdekt zijn door het grote publiek.
Blijf voor het laatste nieuws over Grasnapolsky op de hoogte via:
Twitter: www.twitter.com/grasnapolsky
Facebook: www.facebook.com/Grasnapolsky/
Instagram: www.instagram.com/grasnapolsky
Website: www.grasnapolsky.nl

Fotografie: Merel V.