Stedendriehoek

‘Graag Apeldoorners en hun vrijetijdsbesteding verbeelden’

APELDOORN – “Kom maar op met die foto’s, ik ben zó nieuwsgierig”, lacht stadsfotograaf Medea Huisman, wanneer ze vertelt over de invulling van haar opdracht. Medea werd afgelopen augustus officieel benoemd tot stadsfotograaf, omdat zij een goede ambassadrice is van de gemeente en haar inwoners. Ze staat nu te popelen om daar invulling aan te geven: “De benoeming tot stadsfotograaf is een hele eer en een grote verantwoordelijkheid. Voor mij gaat het onder andere over het verbinden van mensen.”

Ze vervolgt: “Om ideeën te krijgen, heb ik in eerste instantie hulp ingeroepen van verschillende mensen, in een soort van denktank. Het idee dat daaruit voortkwam is in beeld brengen hoe de Apeldoorner met zijn vrije tijd omgaat. Vrije tijd is namelijk een groot goed en de manier waarop hij dat doet, zegt ook veel over de stad. Daar ben ik heel nieuwsgierig naar. Dit idee hebben we ook nog getoetst bij verschillende mensen en die waren erg enthousiast. ‘Leuk om mensen te betrekken’, zeiden ze tegen mij.”

Samenwerken aan beelddialoog
De stadfotograaf wil dus samenwerken. “Ja! Ik wil heel graag Apeldoorners en hun vrijetijdsbesteding verbeelden. Ik ben dus op zoek naar de ‘geoefende’ vrijetijdsbesteder. Mensen die de invulling van hun vrije tijd serieus nemen. Daarom zal ik de komende twee jaar de inwoners van Apeldoorn steeds met een ander onderwerp om hulp vragen, om mij met eigen foto’s te tippen en te gidsen. Dat lijkt me heel interessant in dit digitale tijdperk, waarin iedereen een mobiel heeft en in staat is makkelijk en snel foto’s te maken en te versturen.”

Vrijetijdsbesteding met huisdieren
Medea gaat aan de slag met de eerste opgave. “Ik wil portretten maken van Apeldoorners die een bijzondere band met hun huisdier hebben. Denk daarbij aan je 11 jaar oude goudvis, de konijn uitlatende buurman en de duivenmelker van twee straten verder. Daar ontvang ik dan heel graag beelden van. Je kunt dat doen door mij te tippen op de speciale website, of in de sociale media. Informatie daarover en over de voortgang van mijn project kan je daar ook vinden. Of volg het via Nieuwsblad Stedendriehoek of Apeldoorn Direct.”

Iedereen stadsfotograaf
De stadsfotograaf hoopt op een grote deelname. “Ja, dat zou mooi zijn. Samen met Apeldoorners een beelddialoog op gang brengen over omgaan met vrije tijd. Ik vind het niet representatief om het helemaal zelf te doen. Ik wil weten wat er leeft en als mensen meedoen, krijg je toch een veel breder beeld. Eigenlijk is iedereen een beetje stadsfotograaf, toch? Voor mij is het dan een kwestie van coördineren, samenbrengen en bepalen welk beeld getoond wordt in de expositie die ik aan het einde van mijn periode als stadsfotograaf organiseer.”

Deelname tot 6 december
Insturen kan dus al. “Ja, graag zelfs. Tip mij met foto’s over vrijetijdsbesteding met dieren en deel ze op www.stadsfotograafapeldoorn.nl of via mijn Facebookpagina. Dit kan tot woensdag 6 december. Ik hoop dat de website uitpuilt met mooie beelden. De beste suggesties krijgen een plek in de speciale expositie.”