Stedendriehoek

Goede voornemens volhouden kan iedereen

Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent voor veel mensen de start van de goede voornemens. Drie keer in de week sporten, tijd voor jezelf inplannen, meer boeken lezen, minder stress en natuurlijk minder snoepen. Een flinke rij grote voornemens en dat terwijl je in december waarschijnlijk echt helemaal nergens rekening mee hebt gehouden. Zet je voornemens om in realistische doelen en je zult zien dat ook jij jouw goede voornemens kunt volhouden!

Als je te grote voornemens hebt zullen ze waarschijnlijk in de eerste week van januari al niet meer lukken. Negen van de tien keer blijken we veel te grote doelen aan onszelf te stellen. In het nieuwe jaar drie keer per week fanatiek gaan sporten om nu eindelijk eens die marathon te gaan lopen, terwijl je de afgelopen tien jaar niet één keer hebt gesport, is geen realistisch doel. Sterker nog, het zal stress opleveren en bam… daar gaat al één van je goede voornemens.

Als dit de manier is om het niet vol te houden, wat is dan de manier om het wel vol te houden? Eigenlijk zit het mislukken al in de naam; ‘voornemen’. Je neemt je voor om iets te doen. Beter kun je een doel voor jezelf stellen, iets wat realistisch is en iets wat je echt wilt. Wil je vaker sporten? Begin dan met één keer in de week bijvoorbeeld een uur sporten. Of kies juist voor een paar keer in de week heel kort (thuis) sporten. Dit is veel makkelijker vol te houden dan ineens voor ‘het grote werk’ te gaan. En juist als je merkt dat dit lukt geeft dat een goed gevoel, waardoor het nog makkelijker wordt om vol te houden.

Juist door doelen kleiner neer te zetten, in stappen, lukken ze negen van de tien keer wel. Zeg niet tegen jezelf: ‘Ik wil minder stress.’ Dat is een ‘loos’ doel. Maak het concreet en kleiner. ‘Ik wil minder stress, dus wat heb ik daarvoor nodig?’ Is dat het lezen van een boek? Een flinke wandeling?
Door meer tijd vrij te houden kun je werken aan je doelen en zul je ze makkelijker halen, vaak zelfs meerdere tegelijk. Bijvoorbeeld als je een boek leest (doel: meer boeken lezen) en zo minder stress ervaart (ontspanning door het lezen).
Kleinere doelen, daar tijd voor maken en er een positieve draai aan geven door te benadrukken wat je wilt bereiken, maken dat ook jij je doelen dit jaar kunt bereiken.