Stedendriehoek

Gezond en vitaal dankzij vitamine C

Iedereen weet dat vitamine C belangrijk is voor de gezondheid. Je hoort al van jongs af aan dat je er voldoende van moet eten. Maar waarom eigenlijk? Het gezondheidsvoordeel dat je het vaakst hoort is dat vitamine C je immuunsysteem ondersteunt. Dat klopt, maar het is slechts een fractie van wat vitamine C allemaal voor je lichaam betekent. Het is dus niet voor niets dat de overheid en gezondheidsinstanties continu hameren op het eten van voldoende groente en fruit.

Een greep uit de voordelen van vitamine C
Er zijn nogal wat organen en lichamelijke processen die voordeel halen uit vitamine C. Laat je echter niet verleiden door allerlei marketingpraatjes. Want vitamine C is absoluut gezond, maar het is ook weer geen wondermiddel. Het is slechts een belangrijk onderdeel van een gebalanceerde en verantwoorde voeding. Vitamine C speelt bijvoorbeeld een rol in de productie van collageen. Dat zorgt voor stevigheid en het ondersteunen van de normale huid. Collageenvorming is daarnaast belangrijk voor het behoud van sterke botten. Verder draagt vitamine C onder andere bij aan het goed functioneren van het zenuwstelsel, het vrijmaken van energie uit voeding en heeft het de potentie om vermoeidheidsklachten te verminderen. Dit is slechts een greep uit de vele positieve uitwerkingen van vitamine C. Meer dan genoeg reden dus om te zorgen dat je dagelijks voldoende eet.

Vitamine C zit in groente en fruit
Het is geen geheim dat het menselijk lichaam vitamine C uit groente en fruit haalt. Het advies luidt om dagelijks minstens twee stuks fruit en minstens 250 gram groente te eten. Helaas haalt een groot deel van de bevolking dit niet. Dergelijke hoeveelheden passen kennelijk niet in het levenspatroon. Maar er zijn wel manieren om daar verandering in te brengen.

Voldoende groente en fruit eten aan de hand van deze tips
De meeste mensen proberen de aanbevolen hoeveelheid groente tijdens de hoofdmaaltijd te eten. Dan is 250 gram opeens een behoorlijke stapel. Door het te spreiden maak je het jezelf makkelijker. Beleg je brood bij het ontbijt bijvoorbeeld met groentes. Een schaaltje snackgroente naast je neerzetten is eveneens een mooie manier om je vitamines binnen te krijgen. Daarnaast zijn sappen op basis van groente en fruit erg gemakkelijk. In een enkel flesje zit direct een aanzienlijk aandeel van de aanbevolen hoeveelheden. Let er wel op dat je kiest voor sappen op basis van voornamelijk groente en zonder toegevoegde kleur- en smaakstoffen. Die zijn zo gezond dat je ze zelfs nuttigt tijdens een detox kuur.