Stedendriehoek

Gemeente zet nieuwe stap naar duurzamer Apeldoorn

APELDOORN – Apeldoorn is als eerste gemeente lid geworden van de Vereniging Stroomversnelling. Deze vereniging zet zich in om bestaande gebouwen energiezuinig(er) te maken.

 

Wethouder Mark Sandmann: “Alle energie die op deze manier bespaard wordt, hoeven we niet meer op te wekken en dat helpt in het duurzaam maken van Apeldoorn.” Het doel is om bij alle gebouwen, bedrijven én woningen Nul-op-de-Meter te realiseren. Dat wil zeggen dat alle gebouwen de energie die ze nog nodig hebben, op een duurzame manier opwekken. Stroomversnelling zet zich in om (bestaande) gebouwen te verduurzamen. Bij Nul-op-de-Meter wekt het gebouw ieder jaar voldoende duurzame energie op om het gebouw van genoeg stroom te voorzien. De duurzame energie wordt bijvoorbeeld gehaald uit zonne-energie en bodemenergie. De investeringen verdienen de bewoners terug doordat ze geen energierekening meer hebben.

Nul-op-de-Meterrenovaties helpen Apeldoorn om energieneutraal te worden. De combinatie van duurzame energie en het terugdringen van het energiegebruik zorgt er voor dat Apeldoorn weer een stap dichter bij haar ambities is op het gebied van duurzaamheid. Sandmann: “Het lidmaatschap bij de Vereniging Stroomversnelling biedt ons de kans expertise op te halen bij andere organisaties. Ook kunnen wij onze ervaringen weer met hen delen. Want het duurzaam maken van Apeldoorn doen we samen. Daarom ben ik ook heel blij met dit lidmaatschap. Het is een goede stap in de richting van een duurzaam en energiezuinig Apeldoorn.”