Stedendriehoek

GEMEENTE VOOR(ST)

Mensen die me al langer achterna lezen, weten dat ik een jaar of vier geleden het gemeentelijk beleid wat betreft de snack-karretjes in de Gemeente Voorst wat heb bespot. Lang verhaal kort; Gemeente Voorst had bepaald dat snackkarretjes na het dorpsfeest vroeger dicht moesten, wat leidde tot totale chaos onder de dronken mensenmassa’s die na hun bier wel een bitterbal lustten. Het stukkie kranten-geouwehoer ging wat ze noemen viral en voor ik het wist had ik de burgemeester op mijn tuinbank zitten. Met wethouder en al! De regelgeving werd teruggedraaid. Totaal uit de hand gelopen grap, schitterend.

Dit keer had ik de Gemeente Voorst nodig. De schuur staat op instorten en er moet een nieuw plan komen. Ik woon achteraf op een boerderij dus het is belangrijk dat de gemeente een beetje op de omgeving let. Geen plastic roze Barbie bijgebouwen, dus. Ik vind dat alleen maar goed. Beetje die ouwe troep in ere houden. Gemeente Voorst schakelde snel, dacht oprecht mee en er werd zelfs tussendoor af en toe een grapje gemaakt. En niet alleen door mij! Ik verzin het niet.

Daar ben ik trots op. Zeker als ik aan de andere kant hoor dat Gemeente Deventer haar inwoners gewoon de nek laat breken op een fietsbrug. Stuk gelezen? In De Vijfhoek ligt een fietsbrug met in het midden een spekglad rooster. Het is een soort kadaverdomino daar aan het worden. De ene flikkert er nog harder dan de ander op zijn bakkes. Gemeente Deventer wordt erbij betrokken en zegt ‘dat het nou eenmaal het ontwerp is van de architect, dat ze er een bordje hebben neergezet dat het spekglad is en dat stekeltjes op de middenrekken het nog gevaarlijker maakt, als men valt’. Bovendien had de ontwerper zo intens hard zijn best gedaan, dat is toch zielig om het te veranderen? Dan maar een dwarslaesie.

Twee weken terug zat diezelfde gemeente nog te zeveren over vuurwerk. Dat moesten de straten maar zelf allemaal met elkaar regelen, of ze vuurwerkvrij wilden zijn. Zie je het voor je? Gerda butst de hersens in van Sjaak om een paar Romeinse Kaarsen. Dat kunnen die ambtenaren toch zelf ook wel bedenken dat dat uitloopt op Rijdende Rechter taferelen? Als Gemeente moet je er voor je burgers zijn. Dit is het ze laten uitzoeken, zowel op de plat-op-je-bek-brug als de vuurwerkgate.

Daarom, vier jaar na de bitterballencolumn voor burgervader Penninx, een ode aan Gemeente Voorst. Voor onze fijne ambtenaar in het bijzonder. Buiten de lijnen kleuren is soms zo leuk. Het is heerlijk als zaken gladjes verlopen, behalve op een brug.