Stedendriehoek

Gelderlanders minder gelukkig; fotobehang dé oplossing?

Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Gelderlander minder gelukkig is dan een half jaar geleden, toen de coronamaatregelen ietwat afgezwakt werden. Toen gaf de Gelderlander een score van 7,6, nu is dat een 7,4. Vooral de mensen in de steden voelen zich minder gelukkig, wat begrijpelijk is met de nieuwe corona-uitbraak die op dit moment aanzienlijk heftiger lijkt te worden dan de eerste golf. De volgende maatregelen staan al op de planning. Wat kunnen we eraan doen om ons toch weer wat gelukkiger te laten voelen?

Minder sociaal contact en vooral veel corona

De coronamaatregelen hebben ervoor gezorgd dat veel mensen aanzienlijk minder sociaal contact hebben met andere mensen. De ondervraagden vertrouwden overigens de informatie vanuit de overheid lang niet altijd, tien procent wantrouwt de informatie vanuit de overheid zelfs.

Het heeft echter wel gevolgen voor hoe gelukkig we ons voelen. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen die we zelf kunnen gebruiken om hier iets aan te doen.

Wat kun je zelf doen in deze tijden?

Sociaal contact betekent lang niet altijd fysiek contact. Stel je voor dat je graag met je ouders koffie had willen drinken. Gooi een Skypegesprek open (of Facebook, Zoom of een van de vele andere aanbieders) en schenk de koffie maar vast in. Of wat te denken van een groepsgesprek met je vrienden? Een ‘party’ op de Playstation om het even gezellig met elkaar te hebben, in plaats van samen op de bank? Je kunt zelfs samen voetbal kijken op die manier, zolang je de party maar openhoudt.

Wat je ook kunt doen, is eens goed rondkijken in je woning. Wat heb je eraan gedaan om het gezellig te maken? Is dit wellicht een goed moment om een nieuwe inrichting te kiezen, meer gericht op je persoonlijke voorkeuren? Warmere kleuren, wat meer kaarsen in huis, een gezelligere kleur op de muur (of zelfs fotobehang zoals je kunt vinden op deze website).

Het compleet opnieuw inrichten van je woonkamer, keuken of slaapkamer is niet alleen een manier om lekker bezig te zijn. Het zorgt er ook voor dat je een nieuwe omgeving creëert en voldoening uit iets kunt halen. Zeker wanneer je er een geweldige plek van kunt maken waar je helemaal tot jezelf kunt komen. Want dat is minstens zo belangrijk in deze tijden.

Als andere mensen het niet gezellig kunnen maken, dan moet je het zelf doen. Zeker met de donkere dagen voor de deur. Heb je het gevoel dat je minder gelukkig bent, ga dan eens op zoek naar dingen die jou gelukkig maken. Zoals lekker aanrommelen in de keuken met je vrienden op de achtergrond in een groepsgesprek op Zoom, gamen met een aantal vrienden of gewoon koffiedrinken met je ouders.