Stedendriehoek

GELDERLAND DOET GOOI NAAR EK INDOOR ATLETIEK EN WK DAMESVOLLEYBAL

APELDOORN – Gedeputeerde Staten ondersteunen de plannen om twee internationale sportevenementen naar Gelderland te halen: het EK Indoor atletiek dat in 2021 plaatsvindt en het WK Damesvolleybal inclusief WK zitvolleybal van 2022. De Atletiekunie en de Nevobo (Nederlandse Volleybalbond) dingen via een bid mee naar de toewijzing.

“lk ben trots op de prachtige concepten die we in nauwe samenwerking met de Atletiekunie, de Nevobo en met de gemeenten Arnhem, Apeldoorn, Ede en Nijmegen hebben ontwikkeld”, aldus gedeputeerde Sport, Jan Markink. “Het gaat bij deze evenementen niet alleen om de topsport, maar ook om de side events en de golf van enthousiasme en sportieve energie die er vanaf straalt”. Gedeputeerde Staten leggen het voorstel ter bespreking nog voor aan Provinciale Staten. Zij kunnen daar nog een reactie op geven.

Met deze evenementen laat Gelderland zien dat het bruist van activiteiten in Gelderland. Alleen al de plannen om deze sportevenementen naar Gelderland te halen leiden tot plannen om sporten nog meer te promoten en de samenwerking met vele organisaties te versterken. Ook worden de sportevenementen benut om extra aandacht te vragen voor gezonde voeding en gezondheid. Ook bedrijven die actief zijn op deze thema’s worden zo verbonden aan sport .

Beide evenementen gaan gepaard met een uitgebreid programma van side events. Deze hebben tot doel het vergroten van sportparticipatie, het integreren van aangepast sporten in de verenigingen, het versterken van de verenigingen, het betrekken van het bedrijfsleven bij de sport, waarbij de focus ligt op de voedingssector. De inwoners van Gelderland worden betrokken met een breed pakket aan activiteiten. De side events starten ruim voor de evenementen zodat de impact een duurzamer resultaat opleveren.

Naast deze sportieve en maatschappelijke resultaten leveren beide evenementen ook een enorme economische impact voor de provincie. Beide evenementen trekken grote aantallen toeschouwers naar Gelderland en trekken de nodige media aandacht. Tijdens het WK Damesvolleybal worden minstens 24 Gelderse steden betrokken als gastheer voor een van de deelnemende landen.

EK Indoor atletiek
Dit driedaags evenement vindt tweejaarlijks plaats. In Nederland is het Omnisport in Apeldoorn hiervoor de enige geschikte accommodatie. De Atletiekunie benut het EK Indoor om daar een uitgebreid programma van side events aan te koppelen op het gebied van aangepast sporten, versterken van verenigingen, het aantrekkelijk maken van de sport voor de jeugd in het bijzonder en het stimuleren van sporten in het algemeen. “De EK Indoor en de weg er naar toe geeft ons de mogelijkheid om de atletieksport dichtbij de mensen te brengen, innovatieve ideeën in de sport werkelijkheid te laten worden en daadwerkelijk impact te realiseren in de maatschappij door mensen in beweging te krijgen en te houden”. Aldus Pieke de Zwart, algemeen directeur van de Atletiekunie.

WK Damesvolleybal en WK zitvolleybal
De volleybalsport trekt veel publiek en media aandacht en maakt een grote groei door dankzij de vele internationale evenementen die in Nederland georganiseerd zijn. De evenementen zijn zeer succesvol en door het WK zitvolleybal te integreren in het WK damesvolleybal zijn ook de paralympische sporters verzekerd van een volwaardig podium. De Nevobo werkt al jarenlang succesvol samen met sportmarketingbureau TIG Sports en zal ook voor het WK 2022 samen met deze partij optrekken.
“Het Nederlands damesteam heeft de afgelopen jaren de stap gemaakt naar de Europese- en de wereldtop”, vertelt Peter Sprenger, voorzitter van de Nederlandse Volleybalbond. “Daarvan zijn twee zilveren EK-medailles en het bereiken van de halve finale op de Olympische Spelen van Rio het bewijs. Het zou prachtig zijn als Oranje in 2022 voor het eerst in de geschiedenis een WK Volleybal in Nederland kan spelen. Veel speelsters uit de huidige selectie komen uit Gelderland en voor deze internationals zou het extra speciaal zijn om een WK voor eigen publiek te spelen. Ik ben erg blij dat ook onze paralympische tak is vertegenwoordigd in dit plan, dit is een absolute meerwaarde voor dit evenement.”

Provincie Gelderland
Gelderland investeert veel in sport en ondersteunt jaarlijks ruim 20 topsportevenementen en hun side events. Zo vergroot zij de economische en maatschappelijke impact voor de regio en maakt de sportevenementen nog succesvoller. Het betekent ook een impuls voor de breedtesport.
In Gelderland ligt de focus naast atletiek en volleybal op een aantal andere sporten: wandelsport, inline skaten, wielersport, judo, hippische sport en tennis.
Naast het ondersteunen van de plannen in deze bidfase stelt de provincie een financiële bijdrage van maximaal 1,2 miljoen euro voor het EK Indoor atletiek en maximaal 4,3 miljoen euro voor het WK Damesvolleybal en het WK zitvolleybal beschikbaar.
De provincie is bijzonder trots als deze evenementen naar Gelderland komen. Zo laten we zien dat sport echt een grote betekenis heeft in onze provincie. Met sport halen we het beste en mooiste uit Gelderland!