Stedendriehoek

Geld verdienen door duurzaam te ondernemen, kan dat?

‘Jazeker’. Cleantech Regio is ervan overtuigd dat als bedrijven het goed aanpakken, zij geld kunnen verdienen met een duurzame werkwijze. Daarvoor kunnen bedrijven de hulp inroepen van Cleantech. Menno van Luijn legt uit waar ondernemers tegenaan lopen en wat zij kunnen doen voor een energieneutraal bedrijfspand.

“Iedere ondernemer weet het. Het is nodig dat we duurzamer gaan leven en werken. Daarbij weten ondernemers vaak wel dat je iets moet doen om kosten te besparen en de energiezuinigheid van het bedrijfspand te verbeteren. Maar waar begin je? Waar kun je terecht voor advies? Waar kun je aankloppen?” Cleantech wil antwoord geven op deze vragen en geeft daarom een aantal praktische tips om het bedrijfspand te verduurzamen.

Maak het bedrijfspand energieneutraal
Sommige bedrijfspanden zijn echte energieslurpers. Vooral als er verouderde systemen aanwezig zijn kan dit veel energie en dus geld kosten. Ga voor nieuwe systemen, bijvoorbeeld pelletgestookt in plaats van gasgestookt. De investering zorgt voor een hogere energiezuinigheid van het bedrijfspand, waardoor het van energieslurper naar energieneutraal gaat.

Ga voor zonnepanelen
Er is subsidie beschikbaar voor ondernemers om zonnepanelen aan te schaffen. Door hier gebruik van te maken, maak je het pand direct een heel stuk duurzamer.

Isoleren
Veel warmte gaat verloren als het gebouw slecht is geïsoleerd. Het is dus zaak het pand optimaal te isoleren om onnodig energieverbruik zoveel mogelijk tegen te gaan.

Menno: “Wij helpen ondernemers graag om het pand te verduurzamen. Zodra bedrijven onze hulp inroepen, komt er een adviseur langs om de situatie te bekijken. Wij geven een volledig onafhankelijk advies op welke wijze het bedrijf zo duurzaam mogelijk kan functioneren. Daarbij bepaalt de ondernemer zelf welke middelen hij in wil zetten en behoudt daarmee zo altijd zelf de regie. Local voor local is het uitgangspunt.

Voor meer informatie:
http://cleantechregio.nl/werken-aan/energie-en-duurzaamheid/274-energieke-cleantech-regio