Stedendriehoek

Geen vermiste containers meer door ConTracker

Kisjes Transport en Verhuur heeft voor de demonstratie van de ConTracker diverse containers klaargezet. (foto Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau)

Regina van den Berg, relatiemanager bij de gemeente Apeldoorn: “Wat een gaaf project.” (foto Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau)

Innovatiemakelaar Jan-Willem Vos peilt de belangstelling voor de ConTracker bij het publiek, te midden van de containers. (foto Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau)

Na de presentatie van de ConTracker kon iedereen de onopvallende behuizing op verschillende containers bekijken en vergelijken. (foto Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau)

APELDOORN – Met de ConTracker kunnen containers niet meer ongezien verdwijnen, omdat deze sensor het mogelijk maakt in de gaten te houden of de container op zijn plek bij klanten staat, dan wel onterecht in beweging komt. Kisjes Transport & Verhuur, Van Gerrevink, Jan Zevenhuizen en Circulus Berkel gaven IT bedrijf Jeng de opdracht om de ConTracker te ontwikkelen. RCT Gelderland stelde vouchers beschikbaar, waardoor een deel van de ontwikkelingskosten gedekt werden. Op 4 maart demonstreerden de bedrijven de ConTracker in een grote bedrijfshal bij Kisjes Transport & Verhuur.

“Het is een gaaf voorbeeld van hoe ondernemers samen de handschoen oppakken en iets moois neerzetten”, reageerde Regina den Berg, relatiemanager van de gemeente Apeldoorn.

Verdwenen containers

Het initiatief kwam van Marc van Gerrevink, van recyclebedrijf Van Gerrevink. Hij constateerde dat containers soms verdwijnen. Een kostbaar probleem: een open container kost tussen de 6.000 en 7.000 euro, een perscontainer wel 20.000 euro. Diefstal hiervan is niet te verzekeren. Van Gerrevink informeerde bij anderen of zij daar ook last van hebben. “Ik had geen zin om al die ontwikkelingskosten alleen te betalen en ik wilde het generieker maken. De gemene deler is dat we allemaal iets met containers doen, maar ons gebruik en de type containers verschillen.” Kisjes Transport & Verhuur, Jan Zevenhuizen containerverhuur en afvalbeheerder Circulus-Berkel herkenden het probleem en haakten graag aan om samen een oplossing te zoeken. RCT Gelderland (Regionaal Centrum voor Technologie) hielp de ondernemers op weg.

Track and trace

Het probleem dat de bedrijven met elkaar constateerden was dat containers af en toe verdwijnen, enerzijds door de lastige administratie, anderzijds door diefstal. Een track-and-trace-systeem maakt het mogelijk ze te volgen, zodat de eigenaar altijd weet waar die zich bevindt. De oplossing die ze vonden is een tracker die gebruikt van het het LoRa-netwerk. “LoRa verstuurt pakketjes van punt A naar punt B”, legde Jeroen van Bussel van Jeng IoT uit. “En wat dit interessant maakt is het energieverbruik van LoRa: je hebt heel weinig energie nodig, vergelijkbaar met een autosleutel, daardoor gaan de batterijen een jaar of zeven mee.” Daarmee gingen ze aan de slag. “We wilden een volledige oplossing hebben, die robuust moet zijn.” De bedrijven zochten samenwerking met de afdeling automotive van de HAN voor onderzoek naar het beste materiaal voor de behuizing. Gekozen werd een sterke composiet van glasvezel.

Dashboard

De ConTrackers zijn aangesloten op een dashboard, waarop de eigenaar de geschiedenis en de huidige locatie van de container kan inzien. Bij diefstal kan de politie de container ook live volgen. De ConTracker is vanaf nu beschikbaar via Jeng IoT (https://jeng.io/). Meer informatie op www.rctgelderland.nl