Stedendriehoek

Geen mosgroei, algen en onkruid in de tuin met olivijn

Al decennialang wordt er onderzoek gedaan naar klimaatverandering. Emeritus hoogleraar geochemie Olaf Schuiling was er sinds de jaren 70 van overtuigd dat olivijn, een veel voorkomend mineraal in dunietgesteente, de sleutel was.

Sinds het begin van de aarde wordt jaarlijks circa 400 miljoen ton koolstofdioxide (CO2) uitgestoten door vulkanen. Als dit allemaal in de atmosfeer zou blijven hangen, dan was er geen leven op aarde mogelijk. Dit betekent dat er een proces is dat vrijwel al die miljarden tonnen CO2 afgevangen heeft. Maar wat houdt dit in? Schuiling ontdekte dat olivijn, een nevenproduct van vulkanisme, koolstofdioxide in de bodem, lucht en water opruimt. “Het regenwater verbindt zich met het CO2 in de lucht en reageert met het olivijn”, vertelt Richard Learbuch van Greensand, een organisatie die zich richt op olivijn. “De met olivijn verrijkte bodem, waar het regenwater op valt, wordt door de ontstane reactie ontzuurd. Het gevolg hiervan is dat u minder last hebt van mosgroei, algen en onkruid.” De stoffen die olivijn afgeeft worden via grondwater meegevoerd naar de rivieren en zee. “Deze wateren worden ontzuurd en vormen vervolgens bouwstenen voor koraal en schelp- en schaaldieren. Het werkt dus twee kanten op. Ook silicaat – het hardste zandsoort – wordt aangemaakt. Dit laat de bodem ademen en wortels beter verfijnen.”

Verkooppunt

Sinds kort levert Musch Hoveniers olivijn in Apeldoorn en omstreken. Dit product is in allerlei verpakkingen verkrijgbaar en er zijn ontelbare toepassingen: van poeder en infillzand tot brekerzand en halfverharding. “Het poeder kunt u mengen met potgrond of tuinaarde voor een levendig bodemleven en vollere groei van planten, perken en gazon. U kunt het gebruiken als inveegzand voor stabiele bestrating en onkruidvrije voegen. In vijvers lost het algen en mossen op en split kunt u gebruiken als toplaag op paden, terrassen, opritten, parkeerterreinen en daken. Er worden nog steeds testen gedaan. Men verwacht dat er nog meer mogelijkheden komen.”

Eén kilo olivijn verwerkt één kilo C02. “Ja, het is duurder dan gewoon zand, maar u heeft er ook minder van nodig én u heeft de betreffende voordelen. Het is een natuurproduct, dat vanaf het begin af aan zijn werk doet, het breekt niet af en hoeft niet vernieuwd te worden. Het is kostenbesparend en u hoeft het niet op te ruimen.”

Bij het hoveniersbedrijf aan de Terwoldseweg 51 laat Gert graag de mogelijkheden zien. Meer informatie? Kijk op www.muschhoveniers.nl, mail naar info@muschhoveniers.nl of bel 055-3667267. Kijk ook op www.green-sand.nl.