Stedendriehoek

Geen carbid deze jaarwisseling

APELDOORN – De gemeente Apeldoorn staat de komende jaarwisseling het schieten met carbid niet toe. De gemeente ziet te veel beperkingen om het carbidschieten binnen de huidige coronamaatregelen en op een veilige manier te laten plaatsvinden.

Door het coronavirus is de werkdruk in de ziekenhuizen erg hoog. Het afsteken van vuurwerk zorgt jaarlijks voor gewonden en daardoor voor extra drukte op de Spoedeisende Hulp, bij de huisartsenposten en voor handhavers. Daarom heeft het kabinet besloten dat tijdens de komende jaarwisseling geen vuurwerk verkocht en afgestoken mag worden. Carbidschieten valt niet onder dit besluit.

De gemeente Apeldoorn verwacht dat vanwege het landelijk vuurwerkverbod de komende jaarwisseling meer mensen met carbid gaan schieten. Ook bij carbidschieten vallen jaarlijks slachtoffers. Onervarenheid en experimenteergedrag kunnen gevaarlijke situaties opleveren voor de personen die met carbid schieten en voor hun directe omgeving. Daarnaast staan de huidige aangescherpte coronamaatregelen groepen van meer dan twee personen buiten niet toe.