Stedendriehoek

Geen bijeenkomst maar livestream op WereldLichtjesDag

Op de tweede zondag van december zal er geen WereldLichtjesDag-bijeenkomst zijn in Park Berg en Bos, waarbij om 19.00 uur de aanwezigen een kaarsje kunnen aansteken ter nagedachtenis aan overleden kinderen. In plaats daarvan zal er een livestream worden aangeboden die gevolgd kan worden via www.uitvaartmetbeeld.nl/wereldlichtjesdag. Vanuit haar centrale rol biedt Apeldoorn de lokale organisaties in het land aan om WereldLichtjesDag vanuit Apeldoorn mee te beleven.

Ieder jaar op de tweede zondag in december is er sinds 1997 Wereldlichtjesdag. Wereldwijd komen mensen bij elkaar om overleden kinderen te herdenken en steken zij om 19.00 uur een kaarsje aan. Door de verschillende tijdzones in de wereld ontstaat hierdoor een golf van licht, zodat de wereld een beetje lichter wordt voor de mensen die hun kind hebben verloren en daarbij mogen beseffen dat zij niet alleen zijn met hun verdriet.

WereldLichtjesDag en corona

Sinds 2006 is WereldLichtjesDag ook in Nederland geïntroduceerd. Begonnen in Apeldoorn zijn er inmiddels meer dan honderd locaties waar mensen welkom zijn om samen overleden kinderen te herdenken. Hartverwarmende bijeenkomsten, die nu een heel andere vorm krijgen door corona. WereldLichtjesDag, locatie Apeldoorn, kiest ervoor om dit jaar, in navolging van de laatste richtlijnen van het RIVM en de regering, op zondag 13 december geen bijeenkomst te organiseren met belangstellenden. In plaats daarvan zal er een livestream worden aangeboden, te volgen via www.uitvaartmetbeeld.nl/wereldlichtjesdag.

Tijdens deze livestream zal als vanouds de kaars worden ontstoken om 19.00 uur, worden herinneringsharten in de WereldLichtjesDag-boom gehangen en is er muzikale ondersteuning van www.afscheidsliedjes.nl. Ook al is er geen fysieke nabijheid mogelijk om te delen met velen, de livestream kan hartverwarmend en verbindend zijn.

Herinneringsharten

Iedereen die betrokken wil zijn en zijn of haar kind wil gedenken, kan een herinneringshart uitprinten via de website www.wereldlichtjesdag.nl en deze beschrijven met een persoonlijke gedachte of herinnering. Wanneer men deze voor 12 december opstuurt aan WereldLichtjesDag, Watermanstraat 50, 7324 AK Apeldoorn, zorgt de organisatie dat ze een plekje krijgen in de WereldLichtjesDag-boom in park Berg en Bos, waar deze harten tot na de kerst blijven hangen. Ook kan men via wenskaarsje.nl/wereldlichtjesdag/ digitaal een kaarsje aansteken.