Stedendriehoek

GEEL

Afgelopen week stond in het teken van de kleur geel. Gecombineerd met blauw. Oekraïne. Onbeschrijfelijk wat een kneuzenkermis Poetin aan het optuigen is. Wat een patjakker. Een narcistische, egocentrische, totaal idiote engnek met veel te veel macht. Meer wil ik er niet over zeggen. Die blauwgele vlag zal nooit meer hetzelfde zijn.

De andere kleurencombinatie werd afgelopen zondag 180 graden anders beleefd. Rood-geel. Go Ahead Eagles liet het grote Ajax buigen in een stomende Adelaarshorst. Ze toonden ballen. Dat sprak Ajax wel aan, daar werden voorheen dickwijls foto’s van genomen. Wat een extase. En in plaats van dat de spelers naderhand borstkloppend het veld af jodelen, bedanken ze de supporters. Stuk voor stuk. ‘Jullie geven ons vleugels’. Ik denk dat het nog een stap verder gaat. De supporters geven wind. De vleugels hebben de kornuiten al. De club uit Deventer is een voorbeeld van hoe het in het leven werkt. Ik hoop dat er duizenden jonge kinderen fan worden van Go Ahead. Zodat ze zien dat vechtlust, strijden en nooit opgeven, loont. Dat zelfs een reus als Ajax, bovenaan in de competitie, geveld kan worden. Dat als je hard aanmoedigt of aangemoedigd wordt, je bergen kunt verzetten. Dat, ook al geloven weinig mensen in het succes, je nooit moet opgeven. Dat magie bestaat.
Ik denk continu aan Oekraïne. Hoe dapper zij strijdvaardig ten tonele verschijnen. Ook heroïsch. Ik vierde zelf een beetje carnaval, maar stond daar met een schuldgevoel. Onterecht, natuurlijk. Als je nooit meer iets leuks mag doen omdat er ergens op de wereld iets naars aan de hand is, kun je niet meer je huis uit. En toch voelde het dubbel. Ik zag de twintigjarigen. Die dit weekend voor het eerst bier gingen drinken op grote feesten. Die, naar alle waarschijnlijkheid, ladderzat na een paar uur al afgevoerd konden worden. Heerlijk. En ik denk aan de dieren in Oekraïne. Die geen jota snappen van al dat geknal en die paniek van de mensen. Als wíj het al niet begrijpen…

Ik hoop dat iedereen leert van situatie Oekraïne. Dat ons leven nog niet zo slecht is. Dat je moet staan voor je zaken. Blijmoedig en dapper doorgaan. Dat hadden ze in Deventer in ieder geval prima begrepen. De Eagles zijn geen helden, ze kregen zondag een godenstatus.