Stedendriehoek

Gedreven vrijwilligers bieden ondersteuning

APELDOORN – Stimenz Home-Start biedt ondersteuning aan ouder(s) met tenminste één kind onder de 7 jaar. Humanitas Home-Start Plus biedt ondersteuning aan ouder(s) met tenminste één kind in de leeftijd van 7 tot en met 14 jaar. Bij beide organisaties zijn gedreven vrijwilligers onontbeerlijk. Twee van hen vertellen wat hen drijft.

Sandra: “Wat mijn drijfveren zijn om vrijwilliger te zijn bij Stimenz Home-Start? Ik vind het een sympathieke formule. Het geeft mij voldoening er voor iemand te zijn, een wederzijdse band op te bouwen. Daarnaast vind ik het fijn deel uit te maken van een groep, gefaciliteerd door een professionele organisatie. De vrijwilligers vormen een zeer divers gezelschap. Je ontmoet elkaar onder andere tijdens de intervisiebijeenkomsten. Ook worden we wel eens getrakteerd op een informeel uitje, een lunch bijvoorbeeld. Dat is altijd hartstikke leuk!”

“Ik ben betrokken bij een moeder die geen plezier meer had met de kinderen; de opvoeding groeide boven haar hoofd. Bij onze eerste ontmoeting dacht ik: Praat maar, vertel maar, laten we kijken wat er allemaal gebeurt. Eén keer per week bied ik haar een luisterend oor. De moeder kan tijdens onze ontmoetingen haar verhaal kwijt en even lekker klagen tegen mij. Leidend is wat moeder nodig heeft. Vaak zijn het herkenbare situaties.”

Voor meer informatie: Marion Wolbers (06-13985611 en m.wolbers@stimenz.nl) of Petra Tromp (06-25009730 en p.tromp@stimenz.nl)

Glimlach
Paula doet vrijwilligerswerk bij Humanitas Home-Start Plus: “Ik ben er erg blij mee. De coördinator zoekt een gezin dat bij mij past. Het gezin kan ondersteuning gebruiken met het opvoeden van hun kinderen. Ik ben goed voorbereid om dit te doen. En ik vind het leuk om met ouders en kinderen te werken. Het is even wennen, maar langzaamaan gaan we elkaar vertrouwen. Als ik een sombere moeder zie veranderen in iemand die een glimlach op haar gezicht tovert, is dat zo mooi om te zien. Als de moeder meer vertrouwen krijgt, gaan de kinderen hierin mee. Ik knutsel of we doen een spelletje. Ik help hen, net waar behoefte aan is. Ik ondersteun ook buitenlandse gezinnen. Dat is soms moeilijk met de andere cultuur en taal. Ik leerde verschillende culturen en zij leren mijn cultuur. Mijn ondersteuning wordt erg gewaardeerd. Ze vinden het jammer dat ik wegga. Soms krijg ik dan zomaar een knuffel!”

Voor meer informatie: Diana van de Pol (06-30390082 en d.vandepol@humanitas.nl)