Stedendriehoek

Gastronomischgenieten tussen de boeken

Met een tevreden gezicht lopen Jon Polak (26), bedrijfsleider bij Nawijn & Polak, en Joy Jansen door de nieuwe lunchroom in de kwaliteitsboekhandel. Vorige week, donderdag 1 november om 11.01 uur, opende het horecagedeelte officieel de deuren. Met zo’n veertig zitplaatsen is er voor de enthousiaste boekenliefhebbers voldoende ruimte om tussen het snuffelen door even te genieten van een kop koffie en een heerlijk, rijk belegd broodje.

“De plannen voor een lunchroom lagen er al heel lang, maar we wilden de aanpassingen in onze winkel stapje voor stapje doen. Na al de grote verbouwing van vorig jaar, waarbij de oude kelderkluizen van de Rabobank – die altijd dienst deden als magazijn – onderdeel gingen uitmaken van de zaak, achtten we de tijd nu rijp voor deze uitbreiding op het horecavlak. In juni van dit jaar hebben we een oproep geplaatst voor een horecaondernemer die hier wilde instappen. We hebben veel positieve reacties mogen ontvangen op deze oproep en daar zaten een aantal geschikte kandidaten bij. Maar de reactie van Joy beviel ons het best”, glimlacht Jon. “En toen we uiteindelijk kennismaakten, was de klik meteen groot. Daarbij speelt natuurlijk een belangrijke rol dat we beiden in dezelfde levensfase zitten.”

De 25-jarige Joy is inmiddels alweer negen jaar werkzaam in de horeca, al die tijd in loondienst, en zag haar kans nu schoon om eindelijk voor zichzelf te beginnen: “Dit is een geweldige locatie waar ik echt mijn ei kwijt kan. Ik ben hier zo enorm blij mee. Ik had ook meteen voor ogen hoe de menukaart er uit moest komen te zien, maar ja, je moet het ook kunnen bereiden hè? Daarbij ben ik fantastisch geholpen door Richard Jacobsen met zijn knowhow, waarvoor dank.” Voor de styling van de lunchroom werd de hulp ingeroepen van het Apeldoornse bedrijf Yor-Styling. Eigenaar Yordy Dekker had vrij snel een visie voor de vormgeving van de lunchroom: “Als een lobby, lounge, beetje bibliotheekstijl. In elk geval iets zoals je het binnen Apeldoorn niet gauw elders aantreft.” En daarin is hij uitstekend geslaagd, bevestigen Jon en Joy: “De lunchroom vormt een organische verbinding met de boekhandel, je blijft echt volledig in de juiste sfeer zo.”

Joy heeft de leiding in de lunchroom, Michael en Lorraine zijn haar parttime medewerkers. Maar ook Jon steekt hier met veel plezier de handen uit de mouwen. “We verzorgen een complete lunch, met voor ieder wat wils. Uit persoonlijke voorkeur hebben we sowieso kip en gerookte zalm met teriyakisaus op de kaart gezet, maar ook onze warme geitenkaas en speciale appeltaart zijn aanraders. Je vindt op onze kaart bekende gerechten, maar net even anders dan anders. We nodigen hierbij iedereen uit om eens te komen proeven!”

Marktplein 24
7311 LR Apeldoorn
055-5212709
www.libris.nl/nawijn-polak