Stedendriehoek

Fraaie bijdrage voor ontwikkeling van kunstenaarschap

APELDOORN – De jury – bestaand uit Peter ten Lohuis (winnaar van de vorige Van Reekum Cultuurprijs), Rianne Groen (conservator CODA) en Piet Hazelebach (Van Reekum Stichting) – heeft Anke Land uitgeroepen tot de winnaar van de derde Van Reekum Cultuurprijs. Zij ontvangt een stipendium van €10.000,- dat zij dient te besteden aan de ontwikkeling van haar kunstenaarschap. De publieksprijs gaat naar Gerda Dapper.

Iris Burghout, Bas Fontein en Anke Land werden in januari van dit jaar genomineerd voor de Van Reekum Cultuurprijs. Om kans te maken op de prijs werd hen gevraagd een plan in te dienen waarin zij toelichten hoe ze prijs zouden aanwenden voor de ontwikkeling van hun kunstenaarschap. De jury uitte grote waardering voor het vakmanschap en de verfijning in het werk en het plan van Iris Burghout die volgens de jury het monumentale van haar werk goed weet te combineren met oog voor detail. Bas Fontein werd door de jury geprezen om zijn lef, zijn internationale ambitie en de conceptuele aard van zijn werk. De jury koos evenwel Anke Land als derde winnaar van de Van Reekum Cultuurprijs. Uit het juryrapport: ‘We waarderen het spanningsveld tussen haar (zachte) textiele materiaalgebruik en haar inhoudelijke beeldtaal, waarin zij bijvoorbeeld bewerkte oorlogsafbeeldingen gebruikt. Helaas een zeer actueel thema. Wij vinden het bijzonder hoe Anke verbinding legt tussen de historische context van haar werk, namelijk die van het verhalende wandkleed, en meer hedendaagse thema’s. Het werk van Anke Land werk heeft wortels in het verleden, maar kijkt ook naar de toekomst. Het plan dat zij indiende heeft een duidelijke richting en focus. We zijn enthousiast over haar ambitie om de nieuwste technieken toe te passen in haar werk.”

Voor 055: Apeldoorn Art zijn alle in Apeldoorn wonende en/of werkende kunstenaars uitgenodigd om recent werk in te zenden voor de tentoonstelling. Actueel werk is daarbij het uitgangspunt. Er is geen inhoudelijk thema van toepassing en alle technieken, materialen en onderwerpen zijn welkom. Met groot enthousiasme is gereageerd op de oproep: ruim 70 kunstenaars tonen hun werk in 055: Apeldoorn Art. De kunstwerken in de tentoonstelling raken aan een breed scala aan onderwerpen en thema’s en tonen grote variëteit in materiaal, vorm en uitvoering. Voor meer informatie: www.coda-apeldoorn.nl/apeldoornart

Foto:

Anke Land, winnaar van de derde Van Reekum Cultuurprijs bij haar werk in 055: Apeldoorn Art, nog te zien tot zondag 26 maart in CODA Museum.