Stedendriehoek

Fotoboek vol herinneringen krijgt langverwacht vervolg

Een jaar geleden presenteerden Wouter van de Bunt en Bas Wiegmans de uitgave ‘Apeldoorn, Onze Trots – Een fotoboek vol herinneringen’, die door hun Jumbo-vestigingen werd gefaciliteerd. Volgens hen ‘niet het zoveelste plaatjesverzamelboek’. “Dit is een boek voor alle oudere Apeldoorners, die bij de historische foto’s wellicht hun eigen herinneringen hebben, en voor de jongeren die op deze wijze een fraai stukje lokale geschiedenis meepakken.”

Welnu, de gedreven Jumbo-ondernemers konden op dat moment nog niet bevroeden hoe groot het succes van dit fotoboek zou worden. Al enkele weken na verschijning, toen bleek dat de foto’s een schot in de roos waren, beloofden de mannen dat er zeker een vervolg op ging komen. En ze hielden woord, want volgende week komt het boek ‘Apeldoorn, Onze Trots – Een fotoboek vol herinneringen’ deel 2 uit.

Wederom in samenwerking met Yvonne Reclame en CODA Archief is een naslagwerk gecreëerd waar iedereen iets aan heeft. Immers, alle segmenten binnen de gemeente Apeldoorn komen aan bod, thematisch gerangschikt. “Sport, recreatie, het Koninklijk Huis, de natuur, cultuur en 75 jaar bevrijding. Daarnaast ook de scholen, feesten zoals de Sinterklaasviering en – heel leuk ook – alle vormen van vervoer door de jaren heen. De diverse hoofdstukken binnen de uitgave zijn door CODA Archief van begeleidende teksten voorzien, waardoor het opnieuw een heel compleet werk is geworden.”

Spaaractie

Het schitterende, met harde kaft vormgegeven naslagwerk, telt 342 lege vakjes, die door de klanten van de Jumbo-filialen vanaf woensdag 3 februari kunnen worden volgeplakt. “Vorig jaar was dat nog in twee filialen – bij Bas Wiegmans in zijn Jumbo in winkelcentrum De Mheen en bij mij in mijn Jumbo aan het Schubertplein – maar dit jaar doet ook de zojuist geopende vestiging in winkelcentrum de Eglantier mee”, aldus Wouter van de Bunt. De spaaractie houdt in dat men bij besteding van elke 10 euro een zakje van vier foto’s meekrijgt. Hoewel, ‘zakje’ is niet eens het goede woord. “Het boek zit niet in plastic, de foto’s niet in die overbodige verpakkingen die je bij andere verzamelalbums altijd weggooit. De foto’s zijn bewust niet met ‘wit’ omrand, waardoor je ook echt de fotobeleving hebt.”

Het boek telt 66 pagina’s en is in een oplage van 9.000 exemplaren verschenen. In totaal zijn er bijna drie miljoen foto’s in omloop. “De spaaractie duurt tot en met dinsdag 30 maart. In Nieuwsblad Stedendriehoek plaatsen we volgende week, dus op woensdag 3 februari, een speciale coupon. Die kan worden uitgeknipt en deze woensdag en ook donderdag 4 februari worden ingeleverd bij een van de drie filialen. Men krijgt dan het boek gratis mee. Vanaf vrijdag 5 februari wordt het boek meegegeven bij besteding van tenminste 25 euro aan boodschappen. Maar let op: zolang de voorraad strekt!”

Bonusfoto

De spaaractie zal worden afgesloten met speciale ruilmomenten, waarbij de verzamelaars hun dubbele foto’s kunnen uitwisselen om het boek compleet te maken. “Afhankelijk van de corona-situatie komend voorjaar gebeurt dat fysiek of online. Wel wil ik alvast verklappen dat we dit jaar een heuse bonusfoto in het leven hebben geroepen. Aan het einde van de ruilmomenten stellen we die voor iedereen beschikbaar.”

In de aanloop naar het verschijnen van het boek plaatsten de beide Jumbo-ondernemers al filmpjes op social media, waarbij ze de lezers vroegen hun herinneringen te delen. Dat kunnen de verzamelaars van het boek ook op de laatste pagina van het naslagwerk, die volledig blank is gelaten en waar iedereen de eigen foto’s en herinneringen kwijt kan…