Stedendriehoek

Focus op sport, school en gewoon kind-zijn

APELDOORN – Apeldoorner Jonathan Raap is pas 12 jaar, maar al overduidelijk een tennistalent. Bij elk toernooi dat hij speelt, zoals recent de Nederlands Jeugd Kampioenschappen, wint de jeugdige tennisser aan ervaring.

Al op 4-jarige leeftijd begon Jonathan met tennissen. Dit was voornamelijk logistiek een goede optie; hij woont praktisch naast een tennisvereniging. Snel bleek dat Jonathan het ook een erg leuke sport vond én er talent voor had. Hij traint nu vier keer per week: twee keer anderhalf uur bij een tennisvereniging en – sinds twee jaar – twee keer per week met personal tennistrainer (en Apeldoorns kampioen) Roan Valk.

“We merkten dat Jonathan meer uitdaging nodig had, zodat we ervoor hebben gekozen om een privétrainer in te schakelen”, vertelt vader Marco Raap. “Ik merk ook dat ze elkaar goed aanvoelen. Als Roan iets zegt, dan luistert Jonathan er niet alleen naar, hij doet het ook.” De jonge tennisser vult aan: “Ik vind de lessen met Roan erg leuk en ik leer veel van hem. Naast het tennissen kickboks ik ook één keer per week. Dit doe ik om te werken aan mijn kracht en conditie.”

Zijn vader glimlacht: “Ik vind het knap dat mijn zoon zo gemotiveerd is om een sport voor langere tijd te doen, zeker op zijn leeftijd. Hij is echt gefocust en laat bijvoorbeeld niet zijn school hierdoor liggen. Hij doet het allebei. School gaat ook te allen tijde voor. Aankomend jaar gaat hij naar het Walterbosch College, waar hij hoogstwaarschijnlijk een LOOT-status krijgt. Hierdoor kan hij zich verder ontwikkelen als tennisser.” 

Toernooien
Terwijl de meeste kinderen genieten van hun zomervakantie, besteedt de 12-jarige veel tijd aan zijn sport. Dit is namelijk dé periode waarin veel landelijke tennistoernooien plaatsvinden. Samen met zijn vader reist hij het hele land rond om hieraan deel te nemen. Marco: “Je kiest zelf welke toernooien je wilt spelen, maar je moet wel een bepaald aantal punten hebben om bijvoorbeeld in aanmerking te komen voor het Nederlands Kampioenschap. Jonathan was hiervoor gekwalificeerd en het was mooi om te zien dat hij goed kon meekomen met de andere jongens. Het enige verschil is dat zij minder fouten maken. Ik merk dat het tennisniveau in het westen wel aanzienlijk hoger ligt dan in Oost-Nederland. Daar hebben de ouders vaak ook meer te besteden, waardoor ze betere trainers kunnen betalen en er zijn ook gewoon veel meer jongens geïnteresseerd in tennis. In Apeldoorn is dat wel ingezakt. Het zou mooi zijn als op een manier de talenten uit de regio samen konden komen, maar ik merk dat dit lastig is.” 

Door blijven gaan
Bij de vraag of Jonathan ook weleens geen zin heeft om te tennissen, knikt hij gelijk nee: “Nou ja, heel af en toe.” Zijn vader gaat verder: “Jonathan draait altijd wel weer bij. Zijn kracht is ook dat hij koel blijft. Hij laat tijdens een wedstrijd niet zijn wat hij voelt. Dat is soms wel frustrerend voor de tegenstander.” Jonathans ouders zijn ook wel sportfanaten, maar voornamelijk met hardlopen. “Ik tennis weleens, maar heb het wel opgegeven om tegen Jonathan te spelen. Jongeren spelen een ander soort spel, met veel meer techniek. Dat is ook wel mooi om te zien tijdens open toernooien; Jonathan slaat iemand van mijn leeftijd er zo uit.”

De 12-jarige neemt naast school en tennis wel de tijd om ook gewoon kind te zijn. Voornamelijk in het weekend is hij geregeld achter de Playstation te vinden om Fortnite te spelen. Marco lacht: “Het is ook leuk om te zien dat de jongens met wie hij ‘s ochtends op het tennisveld staat, ’s middags weer terugkomen bij het gamen.”