Stedendriehoek

Focus op energie en klimaat

GroenLinks Apeldoorn verzorgt dinsdag 25 januari van 20.00 tot 21.30 uur een Zoombijeenkomst over Energie en Klimaat.

Raadslid Paul Baart, derde op de kandidatenlijst van GroenLinks voor de komende Gemeenteraadsverkiezingen, heet de deelnemers welkom. Wethouder Detlev Cziesso vertelt wat de Gemeente Apeldoorn zoal op dit gebied onderneemt. Michael Boddeke, directeur van deA, praat over het thema ‘Energie: de uitdaging’ en duurzame ondernemer Arjan Heinen behandelt het onderwerp ‘Energie, opwek en opslag’.

“We gebruiken allemaal energie. Stroom voor onze computers, lampen en huishoudelijke apparaten. Aardgas voor het verwarmen van onze huizen, het warme water uit de kraan en vaak ook om op te koken. Maar ook in de industrie en transportsector gebruiken we veel energie”, vertelt een partijwoordvoerder. De meeste energie wordt ‘grijs’ opgewekt met fossiele brandstoffen zoals aardgas en steenkool. “Hierbij stoten we broeikasgassen zoals CO2 uit. Hierdoor wordt de temperatuur op aarde warmer. De gevolgen van deze opwarming zijn groot.”

Klimaatverdrag van Parijs
In 2015 tekende Nederland daarom – samen met 194 andere landen – het Klimaatverdrag van Parijs. Het doel van dit akkoord is de opwarming van de temperatuur op aarde beperken tot 2 graden Celsius, maar liever nog tot 1,5 graad. Om dit te bereiken moeten alle deelnemende landen iets gaan doen. Het planbureau voor de leefomgeving houdt de stand van zaken in Nederland nauwkeurig bij.

Aanmelden voor de Zoombijeenkomst is mogelijk via e-mail: p.baart@apeldoorn.nl