Stedendriehoek

Filmpjes

Het was na middernacht, maar ik zat nog op de bank in de woonkamer. Met mijn telefoon in mijn hand, tevreden te kijken naar…, ja, waarnaar? Naar niks, eigenlijk.

Kennelijk kon mijn zoon ook niet slapen, want die kwam binnen. Ik glimlachte naar hem en zei: ‘Ik word zo vrolijk van die korte filmpjes!’

Hij bleef staan. Liet een stilte vallen. Riep toen: ‘Je klinkt nu ZO oud!!’

Ik schoot in de lach.

‘Ja,’ hikte ik. Om het erger te maken, ging ik door: ‘Wat is het eigenlijk? Is dit TikTok? Ik zie het via Instagram.’ (Nog iets wat ik helemaal verkeerd doe: ik noem het ‘Instagram’ en geen ‘Insta’.)

Is dit nou TikTok?

Als schrijfster zijnde, hield ik me lang ver van het kijken naar ‘korte filmpjes’ – sorry, video’s – sorry, TikToks – whatever!

Ik had er het geduld niet voor en ik snapte niet waarom mensen zoveel bewegend beeld wilden zien. Geschreven tekst is toch zeker veel prettiger?

Maar nu ik niet kon slapen, genoot ik erg van de ‘korte filmpjes’. Via YouTube is er de optie om ‘shorts’ te kijken en – natuurlijk – ook Facebook heeft een video-knop. Iedereen weet het allang en ik heus ook, ik gebruikte het alleen niet.

Tot nu.

Ik krijg ook zulke schattige filmpjes in mijn tijdlijn… Mijn zoon ziet pranks en influencers, zijn algoritme is helemaal ingesteld op het puberbrein.

Maar ik zie gezinnetjes samen dansen, ‘ouder en kind’-video’s, of mensen met zomaar een schattige baby. Kattenfilmpjes doen het ook goed bij mij – en als ik ze like, krijg ik er nog méér.

Ik begrijp heus dat mijn tijdlijn me alsnog verraadt. Baby’s, katten, dansjes… Deze kijker is dus ZO oud.

 



Waarom denken mensen dat ze meer spullen nodig hebben?

“Mij valt het op dat Nederlanders kennelijk liever meer spullen willen, dan dat ze gezelligheid zoeken. Ik snap totaal niet dat mensen risico’s nemen voor kortingsacties zoals Black Friday. Echt hoog zijn de kortingen meestal niet eens, viel mij op. Soms gaat het om een paar euro. Sommigen zijn hun geld kwijt omdat ze dachten een superdeal te krijgen bij een webwinkel die niet bleek te bestaan. Weg geld…

Alle tijd die mensen nu hebben gebruikt voor het najagen van nog meer spullen, hadden ze ook met elkaar kunnen besteden. Voor een praatje met elkaar, of om gewoon eens zonder stress bij elkaar te zijn.” – Anneke



Feestdagen: plak die kilo’s er maar bij!

Saniye, 41 jaar, Apeldoorn: “Ver voor Sinterklaas raak ik geen speculaas en pepernoten aan, want dat hoort voor mij echt bij Sinterklaas. Daarna stop ik er weer mee, dan denk ik: Dat is nu geweest, dus daar moet ik niet mee doorgaan. Ik vreet niet door van de ene naar de andere feestdag. Want glühwein, bijvoorbeeld, hoort dan weer echt bij de Kerst. Oh ja, ook bij Sinterklaas trouwens… En ook wel tussendoor, haha! Weet je wat: zet de kachel maar aan!”

 

Katinka, 52 jaar, Zutphen: “Qua eten ga ik voor het gemak. Wij zijn wel van het gourmetten. Dat je vrienden uitnodigt en een tafel erbij schuift… Ja, dat vind ik gezellig. Onze kinderen zijn al groot, dus ik hoef niet streng te zijn met snoepgoed, maar ik haal het ook niet in huis. Ik koop eigenlijk alleen snoep voor mezelf en dat moet ik verstoppen voor de jongens, anders is het weg. Laatst vond ik nog iets achter in een bak met kaarsen. Dat had ik wel heel goed verstopt!”

 

Regina, 39 jaar, Deventer: “Pepernoten vind ik erg lekker, die haal ik altijd vroeg in huis. Dit jaar was het begin oktober, dat was vrij laat voor mijn doen. Volgens mij heb ik ze weleens eerder gehaald, in september of zo, als school weer begint. Als je door de winkel loopt en ze ziet liggen… Van mij mogen ze wel het hele jaar te koop zijn. Het is ook zo aantrekkelijk: een klein koekje, waar je toch van door kunt eten.”