Stedendriehoek

‘Fijne entourage in Omnisport’

APELDOORN – In 2015 speelden de volleybaldames de poulefase van het EK in het Omnisport in Apeldoorn. Oranje versloeg destijds voor eigen publiek Slovenië, Polen en Italië, en dat bleek het begin van een zegetocht die pas strandde in de finale tegen Rusland. Van vrijdag 7 tot en met zondag 9 juli keren de Nederlandse volleybalsters terug naar het Omnisport, voor de World Grand Prix. Maret Balkestein-Grothues kan niet wachten tot het zover is: “Spelen in Apeldoorn doet ons team veel goeds”, vertelt de aanvoerster.

Oranje speelde na het succesvolle EK van 2015 twee vriendschappelijke wedstrijden in het Omnisport, maar deze duels werden beide gespeeld in de kleinere volleybalhal. Voor de prestigieuze World Grand Prix-wedstrijden wordt er voor het eerst weer in de wielerhal gespeeld, voor ruim 6.000 toeschouwers.

“Ik kan niet wachten om weer in de wielerhal van het Omnisport te spelen”, vertelt Maret Balkestein-Grothues, aanvoerster van het Nederlands volleybalteam. “We hebben zulke goede herinneringen aan deze plek, omdat we hier tijdens het EK in 2015 de basis legden voor onze zilveren medaille. Het publiek moedigde ons toen zo uitbundig aan, dat we gingen vliegen in het veld. Ik kijk ernaar uit om tijdens de World Grand Prix opnieuw in die entourage te spelen.”

De volleybaldames hebben sinds 2015 de wereldtop bestormd, en dat is niet onopgemerkt gebleven. De wedstrijden van Oranje zijn steeds vaker live op tv te volgen, en de schare fans is overduidelijk gegroeid. Vorig jaar nog veroverde Nederland de harten van sportminnend Nederland door op een historische vierde plaats te eindigen op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. “Ik kan niet meer onopgemerkt over straat”, grapt Balkestein-Grothues. “Nee, dat is natuurlijk onzin, maar ik merk wel dat de aandacht voor ons team flink is toegenomen. Hopelijk kunnen wij veel jonge meisjes inspireren om ook te gaan volleyballen.”

Het is voor de tweede keer in de geschiedenis dat de Nevobo een pouleweekend van de prestigieuze World Grand Prix organiseert. Oranje speelt in Apeldoorn achtereenvolgens tegen de Dominicaanse Republiek, Thailand en Japan. Nederland won de WGP in 2007, en legde vorig jaar beslag op het brons.

“De World Grand Prix is voor ons een zeer belangrijk podium om ons te meten met de wereldtop”, legt de aanvoerster van Oranje uit. “Hopelijk kunnen we net als vorig jaar de Final Six halen. We spelen in Apeldoorn tegen drie interessante landen. De Dominicaanse Republiek beschikt over veel aanvalskracht, terwijl Thailand juist bekend staat om haar sterke verdediging. Japan is technisch een heel sterk team; zij behoren al jaren tot de wereldtop. We zullen ons goed moeten voorbereiden om deze tegenstanders te verslaan.”