Stedendriehoek

‘Fijn om echt iets te kunnen betekenen voor een ander’

door Madelon van Wetering

n

Ten tijde van dit interview staat ze op het punt van vertrekken naar New York. Als ambassadrice van de Stichting Semmy begeleidt Wendy van Dijk de groep enthousiaste BN’ers en sportievelingen die de marathon hoopt te volbrengen voor het goede doel.

Door haar veelzijdigheid heeft Wendy een indrukwekkende carrière opgebouwd. Van professioneel danseres tot presentatrice en actrice. Een van haar eerste successen behaalde ze met het programma Ushi en van Dijk. 
 
Heel Nederland lag plat om jouw hilarische typetje Ushi. Hoe ontstond dat idee?
“Een creatief producent bij Endemol had het idee om een Japanse journaliste impertinente  vragen te laten stellen aan bekende Nederlanders. Tijdens de audities kwam er geen geschikte kandidaat naar voren. Een tijdje later was ik met haar in gesprek en zei ze ineens: ‘Wendy, jij kan dat!’ Toen hebben we het gewoon geprobeerd, met een pruik en een wit geschminkt gezicht. Later hebben we Ushi meer geprofessionaliseerd.  Ik vond het echt waanzinnig leuk om te doen en we hebben ontzettend veel gelachen.”
 
Je moet aardig wat lef hebben om zulke brutale vragen te stellen. 
Vond je dat niet eng? 
“Nee, als Ushi niet. Ik leefde me helemaal uit in die rol en durfde dan ook alles te zeggen. Als Wendy zou ik dat nooit gedurfd hebben. Ik ben altijd voorzichtig in mijn uitspraken om maar niemand te kwetsen.”
 
Je hebt de meest uiteenlopende programma’s gedaan. Wat vond je het leukst?
“Dat zou ik niet kunnen zeggen. Ik hou zo van mijn werk omdat het zo ontzettend gevarieerd is. Om iets te kunnen betekenen voor andere mensen met programma’s als Hart in Aktie, Obese of Diagnose Gezocht vind ik zo fijn om te doen. Echt het verschil kunnen maken voor iemand. Maar ook de grote live shows van The Voice vind ik geweldig, net als spelen in Moordvrouw. Echt alles is leuk!”
 
In hoeverre lijk jij op de stoere, eigenwijze Fenna in Moordvrouw?
“Nou, eigenlijk helemaal niet. Fenna is heel solistisch. Ik ben het tegenovergestelde. Als er gevaar is, gaat zij er als eerste op af. Dat zou ik niet zo snel doen hoor. En zo eigenwijs ben ik eigenlijk ook niet, haha…”
 
Waarom ben je je eigen glossy begonnen?
“Omdat ik me graag inzet voor een positiever Nederland. De tendens is zo keihard geworden en het nieuws zo negatief. Je kan geen krant openslaan of het is een en al moord, terreur en andere ellende. Met mijn blad wil ik me richten op wat er wél leuk is in het leven. Ik wil juist de positieve kant belichten. Dat geldt ook voor artikelen over bekende mensen. Ik breng liever het eerlijke en echte verhaal, samen met die persoon. Dat is vaak ook veel interessanter.”
 
Als presentatrice van Idols, X Factor en The Voice heb je veel talenten voorbij zien komen. Wie heeft de meeste indruk op je gemaakt?
“Dat is voor mij toch wel Ben Saunders. Hij was de eerste van die gigantische grote show. Dat vergeet ik nooit meer. En hij bleef ook altijd zichzelf. Hij stond daar en was zo goed. Echt fenomenaal.”
 
Je inzetten voor goede doelen loopt als een rode draad door je carrière. 
Wat drijft jou hierin? 
“Als je zoals ik de mazzel hebt dat je mag doen waar je zo gelukkig van wordt, dan wil ik ook een voorbeeld kunnen zijn en mijn bekendheid aanwenden om iets goeds te kunnen doen voor anderen. 
Bij Make a Wish en Stichting Semmy zijn zoveel vrijwilligers die zich voor honderd procent inzetten. Ik kan helaas niet zoveel doen als zij, maar ik kan wel de vertaalslag maken naar een breder publiek.” 
 
Hoe ben je ambassadrice geworden van Stichting Semmy?
“John, de vader van Semmy benaderde mij toen hij me tijdens het uitgaan tegenkwam. Hij vroeg me of ik de website van Semmy eens wilde bekijken. Dat heb ik meteen de volgende ochtend gedaan en was gelijk in tranen. Zijn zoontje was aan hersenstamkanker overleden. Ik besloot direct om me voor de stichting in te zetten. En dat doe ik nu al tien jaar met liefde.”
 
Je gaat mee als mental coach met de lopers. Had je niet zelf mee willen doen?
“Nee joh! Ik moet er niet aan denken! Vroeger heb ik wel veel hardgelopen, maar na de geboorte van mijn zoon wilde mijn lijf dat niet meer. Bewegen zit me wel in het bloed, dus ik doe nu veel aan yoga en dat vind ik heerlijk.”
 
Zijn de renners goed voorbereid?
“Jazeker! Iedereen is heel gemotiveerd en ze hebben een hele goede begeleiding van het DISQ team gehad. Die hebben het zo professioneel aangepakt. En of ze de marathon nou uitlopen of niet, voor mij zijn het allemaal kanjers en ik ben heel trots op ze!”
 
Naschrift redactie:
Bij het ter perse gaan van deze krant weten we inmiddels dat alle lopers de marathon zondag hebben volbracht.