Stedendriehoek

Fietslabyrint houdt patiënten in beweging

APELDOORN – Patiënten van de afdeling Geriatrie en Interne Geneeskunde van Gelre Apeldoorn hebben sinds deze zomer geen reden meer om de hele dag op bed te liggen. Stichting Vrienden van Gelre Apeldoorn schonk de afdeling een fietslabyrint. Dankzij deze gift kunnen patiënten nu virtueel fietsen door Apeldoorn, Zutphen en andere steden naar keuze.

Bewegen tegen spierkrachtverlies
Hanna van Eijsden, fysiotherapeut: “We zijn steeds op zoek naar manieren om onze (kwetsbare) patiënten tijdens een ziekenhuisopname te laten bewegen. Uit onderzoek en de praktijk blijkt namelijk dat patiënten die opgenomen zijn in het ziekenhuis te weinig bewegen. Zeker voor kwetsbare ouderen is dat slecht nieuws. Want dit betekent dat naast het ziek zijn ze ook nog eens conditie en kracht verliezen. Dit heeft als gevolg dat ze hun dagelijkse activiteiten minder goed kunnen uitvoeren, en misschien na de opname niet terug naar huis kunnen maar naar een (tijdelijk) verblijf elders moeten. Als je bedenkt dat een gezond persoon van 65 jaar die 10 dagen op bed ligt al 15% van zijn spierkracht kwijt raakt, kun je nagaan wat dat met een kwetsbare oudere doet in het ziekenhuis.” 

Fietsen in eigen omgeving
“Het weer terugkrijgen van deze verloren spierkracht kost tijd en lukt lang niet altijd,” vult Raphaëla van Bijsteren, zorgcoördinator Geriatrie, aan. “Daarom zijn we op zoek gegaan naar een manier om onze kwetsbare ouderen tijdens hun opname nog meer te stimuleren om te bewegen om functieverlies tegen te gaan. Op de afdeling hadden we al een speciale hometrainer in onze huiskamer. Het fietsen hierop is nu aantrekkelijker dankzij het fietslabyrint. Dit is een beeldscherm die aan de hometrainer gekoppeld is. Hierop krijgen de patiënten een fietsroute naar keuze te zien. Zo kunnen ze bijvoorbeeld fietsen door Apeldoorn of over de Veluwe. En onderweg kunnen ze op kruisingen zelf kiezen of ze links of rechts willen gaan. Het is een laagdrempelige manier van bewegen die goed aansluit bij onze doelgroep. Vanuit ons Expertisecentrum Ouderengeneeskunde onderzoeken we bovendien hoe we kunnen zorgen dat de fiets zo veel en zo goed mogelijk gebruikt wordt.”

Uit ervaring blijkt dat patiënten op deze manier het fietsen op een hometrainer niet meer als saai ervaren en minder op de tijd letten. Het fietslabyrint voegt plezier toe aan het bewegen door de blaffende honden en de spelende kinderen die worden gepasseerd tijdens het fietsen. Door te fietsen trainen patiënten niet alleen hun spierkracht. Ook de hersenen worden geprikkeld door oude herinneringen op te halen wanneer je bijvoorbeeld door je oude geboortestad fietst en straten herkent. Door het fietslabyrint worden patiënten dus uitgedaagd om zowel lichamelijk als geestelijk in beweging te blijven. Foto: Medische Fotografie Gelre ziekenhuizen