Stedendriehoek

Fietsen naar bekroonde architectuur

APELDOORN – Dinsdag 25 april is er een fietstocht naar de Korrelhoedwoningen in Zuidbroek, winnaar van de Architectuurprijs 2022. Deze tocht staat onder leiding van de architect John van Dijk (MTB Architecten).

Tijdens de voorbereidingen van de Architectuurprijs 2022 was de vakjury bij de rondtour langs 22 geselecteerde architectuurprojecten sterk onder de indruk van dit woningbouwproject: ‘simpelweg een ontwerp dat volledig klopt. Je staat ernaar te kijken en vraagt je af hoe goedkope woningen zo vrij in de ruimte kunnen staan… Dat hier zo’n kwaliteit van sociale woningbouw is gerealiseerd vindt de jury van groot maatschappelijk belang’… Unaniem was de vakjury in het toekennen van de Architectuurprijs 2022 in de categorie woningen aan dit project van sociale huurwoningen.

Bij een eerste blik denk je aan vakantiewoningen in de Belgisch/Limburgse boerenhoeves in de heuvelachtige Voerstreek. Vervolgens besef je dat in elke hoeve twaalf gezinnen zijn gehuisvest, omgeven door een weelderig groot landschap. Architect John van Dijk zal ons uitleggen hoe hij er samen met Ons Huis (opdrachtgever) en de gemeente erin geslaagd is deze bijzondere architectuur vorm te geven.

Het ligt in de bedoeling dat we in aanwezigheid van directeur Arjen Jongstra van Ons Huis en de architect een woning vanbinnen gaan bezichtigen. Daarnaast zal ook de naastliggende basisschool de Diamant het Rooster – eveneens een ontwerp van John van Dijk – vanbinnen kunnen worden bekeken. Iedereen is van harte uitgenodigd mee te fietsen!

Deelname is gratis. Opgave is verplicht via e-mail: info@architectuurcentrumbouwhuis.nl. De start is om 17.00 uur bij Architectuurcentrum Bouwhuis, Roggestraat 44 in Apeldoorn. De fietstocht duurt tot ongeveer 19.00 uur.