Stedendriehoek

Fietsen langs koninklijk verleden

APELDOORN – Vanaf deze week is er een nieuwe fietsroute: de Royal Ride. Deze belevingsfietsroute nodigt inwoners en bezoekers uit om op de fiets te stappen en actief het koninklijk verleden van Apeldoorn te ontdekken. Kom met deze fietsaudiotour alles te weten over het koninklijke spoor dat de Oranjes letterlijk en figuurlijk hebben achtergelaten in Apeldoorn. 

De route van 12 kilometer leidt deels langs de voormalige spoorlijn Koningslijn. Willem III sloot in 1876 deze lijn aan voor Apeldoorn. Tot 1950 reden over deze Koningslijn royals als regentes Emma en Koningin Wilhelmina. De Royal Ride start vanaf het kunstwerk De Kus op het Stationsplein. In station Royaal bevond zich vroeger de koninklijke wachtkamer. Deze is in 1977 gesloopt en tegenwoordig bevindt zich in het pand een horecagelegenheid waar men terecht kan voor koffie, thee, lunch en een simpele maaltijd.

Route combineren met Buitenmuseum

De belevingsroute van 12 kilometer leidt via verrassende tussenstops, bijzondere vergezichten en koninklijke haltes naar Paleis Het Loo. Onderweg luister je naar verhalen over de geschiedenis van de Oranjes in Apeldoorn en krijg je een beeld wat zich vroeger op de route heeft afgespeeld. Via de koninklijke Loolaan, waar vroeger de paardentram reed, eindigt de route in de binnenstad.

Gratis Apeldoorn Stories app
De fietsroute Royal Ride is te downloaden via de gratis Apeldoorn Stories app. Na het scannen van het startpunt op het Stationsplein, word je via de route naar de stops genavigeerd, waarbij je bij elke stop een verhaal hoort en een vraag gesteld krijgt. De fietstour is geschikt voor jong en oud, maar neem wel een fietstelefoonhouder mee zodat de route veilig te fietsen is met mobiel. Geen fiets mee? Onder het station is een fietsenstalling waar je OV-fietsen kunt huren.

Tip
In de binnenstad is deze gehele zomer een gratis Buitenmuseum, dat in het teken staat van Royals in Apeldoorn, leuk om te combineren met de Royal Ride. Meer informatie is te vinden op: apeldoornstories.nl/royal-ride