Stedendriehoek

Fietsen in Cleantech Regio steeds veiliger en comfortabeler

STEDENDRIEHOEK – Voor fietsers in Apeldoorn is de afgelopen jaren veel verbeterd. Op diverse plekken in de stad zijn fietspaden verbeterd of nieuwe fietspaden gerealiseerd.

Op de fietsdoorstroomas Osseveld-Woudhuis is inmiddels een vrijliggend fietspad gerealiseerd in Molenstraat-Centrum. Onlangs zijn ook De Ontvangst en de Veenhuizerweg ten gunste van de fiets aangepast. Bij De Ontvangst zijn twee rijbanen omgebouwd tot één rijbaan en één fietspad en zijn de kruispunten met de Veenhuizerweg en Zonnewende aangepast. De Veenhuizerweg is opnieuw geasfalteerd. KWS (een Koninklijke VolkerWessels-onderneming) heeft een speciaal, innovatief asfaltmengsel, KonwéCity Rood, toegepast op de fietsroute. Dit asfalt zorgt voor minder trilling en een lagere rolweerstand. Dit betekent voor fietsers comfortabel fietsen én energie besparen. Het nieuwe asfalt betekent voor fietsers op de fietsroute tussen Deventer en Apeldoorn dat zij met hetzelfde gemak 10% vlotter fietsen of dat de accu van de elektrische fiets tot 10% langer meegaat.

Door de aanpassingen in Apeldoorn wordt fietsen in de Cleantech Regio veiliger en comfortabeler. En dat is nodig, want steeds meer mensen pakken de fiets, onder wie veel ouderen. Ook de verkoop van e-bikes is explosief gestegen. Meer fietsers – met verschillende snelheden (denk aan highspeed pedelecs, e-bikes en snorfietsen) en breedtes (zoals bakfietsen, fietsen met aanhangers en kratten voorop) – vergroot het risico op ongelukken. Dat vraagt dus om een andere infrastructuur: veiliger, breder en comfortabeler voor iedereen. Dit past binnen de ambities van de Cleantech Regio, die in 2030 energieneutraal wil zijn. Een schone, prettige leefomgeving, schoon vervoer en goede bereikbaarheid horen daarbij. In de Cleantech Regio werken de Stedendriehoek-gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen samen met ondernemers aan een schone toekomst. Er werkt ook op andere plekken gewerkt aan verbetering van de fietspaden. Meer informatie: www.vlotenveiligfietsen.nl.

Fietsen als alternatief voor de auto

Regelmatig fietsen maakt slimmer, gezonder en succesvoller. Fietsers gaan de files vlot voorbij en hebben geen problemen met parkeren. Als meer mensen overstappen van de auto naar de fiets, zorgt dat bovendien voor een betere leefbaarheid, bereikbaarheid en luchtkwaliteit in de regio. Als extra stimulans is er de Slim&Snel fietsapp. Overstappers van de auto naar de fiets kunnen met deze app punten sparen (tot juli 2018) en tot € 1,50 per dag bij elkaar trappen (tot eind 2017). Meer informatie staat op www.slimensnel.nl.