Stedendriehoek

Feestweekend rond 125-jarig jubileum Grote Kerk

APELDOORN – Van vrijdag 15 tot en met zondag 17 september viert de Grote Kerk in Apeldoorn haar 125-jarig bestaan met een driedaags jubileumprogramma. Sinds de ingebruikname in 1892 is de kerk het toneel geweest van vele, vaak levensbepalende gebeurtenissen, waaronder dopingen, belijdenissen en trouwerijen.

De Grote Kerk aan de Loolaan is het meest beeldbepalende monument van de Gemeente Apeldoorn. Het feestweekend begint met een Charity-avond (sponsoravond) op vrijdag 15 september, georganiseerd door de Stichting Exploitatie Grote Kerk. Om 18.00 uur wordt men ontvangen met een welkomstcocktail en om 18.30 uur begint het driegangendiner in de feesttent. Vanaf 20.30 uur wordt een concert gegeven door het ZO! Gospel Choir, het meest gevraagde en populairste koor van Nederland. Dit koor staat onder muzikale leiding van Berget Lewis (zie foto) en zingt een repertoire dat bestaat uit een aanstekelijke cross-over mix van Black Gospel, Soul, RnB met pop-invloeden. Ter afsluiting is er om 22.00 uur de Afterparty in de feesttent.

Men kan een tafel reserveren voor acht personen à 999 euro. Er zijn ook aparte stoelen te reserveren à 125 euro per stuk. Donaties zijn van harte welkom. Reserveer of vraag informatie aam via e-mail charityavond@grotekerkapeldoorn.nl. Voor 15 euro per ticket kan men ook alleen het concert bijwonen, inclusief een hapje en drankje na afloop. Kaarten zijn te koop via de website www.orpheus.nl. Tijdens de Afterparty krijgen de Charity-gasten de mogelijkheid om ook naar het Pleinhuis te gaan voor de tentoonstelling met herinneringen aan 125 jaar Grote Kerk. De concertgangers kunnen Berget Lewis en het koor ontmoeten in de kerk. Daarnaast zijn in de Grote Kerk de twee schitterende maquettes en het Bätz-Witte orgel te bewonderen. De maker hiervan is Jacques Torn uit Ugchelen.

Zaterdag 16 september om 18.45 uur begint de feestavond in de kerk voor (oud)vrijwilligers, (oud)medewerkers en gemeenteleden, met onder andere de officiële onthulling van de kroonluchters en een miniconcert door het Intercontinental Ensemble namens het Nationaal Jeugd Orkest. Op de laatste dag van het feestweekend, zondag 17 september, begint om 10.00 uur de feestelijke viering onder leiding van dominee Bert Schüssler met vier koren: ACM, Next Generation, het Grote Kerk Koor en het Bachkoor. Om 19.15 uur begint de zondagavondcantate Höchsterwünschtes Freudefest BWV 194, uitgevoerd door het Gelders Bach Collegium onder leiding van Wolfgang Lange. Voorganger is dominee Bert Schüssler.

Tijdens de feestelijkheden kan er rondom de kerk zeer beperkt geparkeerd worden. Voor meer informatie, zie de website www.grotekerkapeldoorn.nl