Stedendriehoek

Feestweekend bij jubilerende Muziekvereniging Eendracht

APELDOORN – Voor gebouw Vrijzicht aan de Zichtweg 92 in Apeldoorn, de repetitieruimte van Muziekvereniging Eendracht, wordt in het weekend van 22 en 23 april een grote feesttent geplaatst. Muziekvereniging Eendracht viert dan haar 95-jarig bestaan. Dus tijd voor een feestje.

In vroeger dagen was het gebruikelijk dat iedere wijk zijn eigen muziekvereniging had, die kwam spelen bij feesten en partijen. Aangezien in het buurtschap Eendracht in die dagen vaak een beroep gedaan werd op de muziekvereniging uit het naastgelegen buurtschap Beekbergen, werd het idee geopperd door de buurtvereniging om zelf een muziekvereniging op te richten. Met hulp van het bestuur van de buurtvereniging en buurtbewoners was het in 1922 zover en werd Muziekvereniging Eendracht opgericht. De eerste muziekinstrumenten werden in 1923 aangeschaft, nadat er genoeg geld was ingezameld met het houden van verschillende bazaars.

Verenigingsverloop
“Zoals in elke vereniging zijn ook bij Muziekvereniging Eendracht de nodige ups en downs geweest, met een dieptepunt van nog maar 14 leden eind jaren ‘60/begin jaren ‘70. Maar men wist altijd toch weer op te krabbelen en de schouders eronder te zetten. Met op dit moment plusminus 70 leden zijn we zeker op de goede weg en gaan we er een mooi jubileumjaar van maken”, aldus Margo Hulleman. “Muziekvereniging Eendracht is ondertussen ook aardig gegroeid. Met een Opstaporkest, Leerlingenorkest, Leerlingen Slagwerkgroep, Fanfare en Slagwerkgroep komt iedereen aan zijn trekken en kan al vrij snel in groepsverband meespelen. Want wat is er nu leuker dan samen muziek te maken?”

Verschillende optredens
“Na eerst bij de Midwinter Marathon de hardlopers met muziekklanken te hebben voortgestuwd, via het carnaval waar met verschillende carnavalsverenigingen in verschillende Woon- en Zorgcentra een feestje is gevierd, komen we nu dan aan bij het feestweekend van Muziekvereniging Eendracht. Door de grote variëteit aan optredens is Muziekvereniging Eendracht op veel plekken te vinden. Na het feestweekend gaan wij ons weer opmaken voor de nodige Avondvierdaagsen die in en rondom Apeldoorn plaatsvinden, om daar de deelnemers op de laatste avond met de laatste loodjes te helpen. Verder zit er voor dit jaar nog genoeg in het vat, maar dat is te veel om te vermelden. Nu eerst het feestweekend!”

Zaterdag 22 april is er overdag van alles te beleven op het feestterrein bij gebouw Vrijzicht aan de Zichtweg 92 in Apeldoorn. Er wordt een kleedjesmarkt georganiseerd waar iedereen aan kan deelnemen. Verder worden er ook grote kramen geregeld die te huur zijn, waar dan een gezellige markt van gemaakt kan worden. Er staat een tent voor singer-songwriters of solisten die van zich willen laten horen.
Margo: “Dus mocht je een keer voor publiek willen spelen, grijp dan nu je kans. Voor de allerkleinsten is er een springkussen en is er iemand die de kinderen van de mooiste creaties kan voorzien met schmink. De ezels van de Ezelboerderij uit Epe komen ook op bezoek. Hier kan op gereden worden of mee geknuffeld. Zodat er voor ieder wat wils is. In de grote feesttent wordt overdag door verschillende bevriende muziekverenigingen een concert gegeven. Want om de muziek draait het natuurlijk toch voornamelijk.”

Hollands feest
De zaterdagavond staat in het teken van de jubilerende muziekvereniging. Dan geeft Muziekvereniging Eendracht namelijk haar concert in de grote feesttent. Hier wordt een echt Hollands feest van gemaakt. De bevriende Musikverein Lelbach uit Duitsland komt dit weekend op bezoek en neemt een gedeelte van de zaterdagavond voor haar rekening. Dit contact bestaat al sinds de jaren ‘80 en heeft al de verschillende bezoeken over en weer gegeven. Met de nodige gezellige feestjes.
Voor de zondag staat een koffieconcert op de agenda. Hier geven ook weer Muziekvereniging Eendracht en Musikeverein Lelbach acte de présence. Een muzikale afsluiter van twee dagen feest vieren. De entree voor beide dagen is gratis en iedereen is van harte welkom.

Wie vragen heeft over het feestweekend, zich wil opgeven voor de kleedjesmarkt, een optreden als singer-songwriter of een kraam wil huren, kan een mail sturen naar jubileum@eendrachtapeldoorn.nl