Stedendriehoek

Fantastisch parcours door de bossen

APELDOORN – Het oudste, nog bestaande hardloopevenement van Nederland vind je gewoon in Apeldoorn! Dit jaar wordt de 45e editie van de Midwinter Marathon georganiseerd op zondag 4 februari. Of je nu voor de Kidsrun van 1 kilometer gaat of juist voor de Asselronde van 25 kilometer, je professioneel rent of pas net komt kijken: iedereen mag meedoen aan het evenement. De Midwinter Marathon is uniek in Nederland door het fantastische parcours door de bossen van Apeldoorn en omgeving. In 2012 werd de Midwinter Marathon bovendien uitgeroepen tot leukste hardloopevenement van ons land.

De Midwinter Marathon is in meerdere opzichten uniek. Allereerst omdat het evenement onafgebroken jaarlijks is gehouden; nog nooit is het winterse evenement afgelast. Uniek ook vanwege het prachtige parcours, dat begint en eindigt op de Loolaan en voert door de heuvelachtige en beboste omgeving van Apeldoorn, bij menige editie voorzien van een flinke laag sneeuw. Maar de loop is tevens uniek omdat de organisatie van de Midwinter Marathon geheel in handen ligt van vrijwilligers. Op de dag zelf zijn er zo’n 350 op het parcours te vinden.

Een overzicht van de afstanden van de Centraal Beheer Midwinter Marathon 2018: Kroondomein Het Loo Marathon – 42 kilometer – start om 10.30 uur op zaterdag 3 februari.

Zondag 4 februari staan op het programma:

Asselronde – 25 kilometer  – start om 11.45 uur.

Decathlon Mini-Marathon – 10 Engelse mijlen (16,093 kilometer) – start om 11.15 uur.

Centraal Beheer Acht van Apeldoorn – 8 kilometer – start om 15.00 uur.

De Stentor Kidsrun – 1 kilometer – start om 10.30 uur.

Multicopy Businessrun – 8 kilometer en 10 Engelse mijl – start om 15.00 en 11.15 uur.

Kroondomein Het Loo Marathon

Nieuw dit jaar is de Kroondomein Het Loo Marathon op zaterdag 3 februari, de dag voor de andere afstanden van de Midwinter Marathon. Een trailloop door het leefgebied van edelherten en wilde zwijnen. Genieten van de omgeving tijdens een stevige inspanning, dat is het doel van deze loop. Het parcours gaat uitsluitend over bospaden en is behoorlijk heuvelachtig. Start en finish is bij Wildpark het Aardhuis in Hoog Soeren.

Bij de Kroondomein Het Loo Marathon staat genieten van en respect voor de natuur op de eerste plaats. De trail is bedoeld als een recreatieve loop en heeft beslist geen wedstrijdkarakter. Er is dan ook geen tijdwaarneming. Er wordt in samengestelde groepen gelopen onder begeleiding van pacers van AV’34 en fietsers van de mountainbikeclub Bar End. De groepen worden samengesteld op basis van door de lopers vooraf opgegeven trainingslooptijden (tussen de drie en vijf uur). Elke groep bestaat uit maximaal 20 lopers. Een trailrun kenmerkt zich door kleinschaligheid, zo ook de eerste Kroondomein Het Loo Marathon. Tijdens deze eerste editie is er plaats voor maximaal 125 lopers. De groepen starten om 10.30 uur. De laatste groep wordt omstreeks 15.30 uur terug verwacht.

De lopers worden in Het Aardhuis ontvangen met koffie of thee. Ongeveer halverwege is er één verzorgingspost. Het is van belang dat lopers hun eigen hardlooprugzakje meenemen met voldoende drinken en eten voor onderweg. Na afloop van de trail staat er sportdrank, warme erwtensoep en roggebrood voor de lopers klaar. Daarnaast ontvangt iedereen een speciaal ontworpen aandenken aan deze eerste editie van de Kroondomein Het Loo Marathon.

Hoge kwaliteit

“We streven ernaar om de kwaliteit van het evenement zo hoog mogelijk te houden. We zorgen voor brede en verkeersvrije parkoersen waar de meer dan 14.000 deelnemers de ruimte en aandacht krijgen die ze verdienen”, aldus een woordvoerder van de organisatie. “Om dat waar te kunnen maken, is er voor elke afstand een limiet gesteld aan het aantal inschrijvingen. Daarnaast zorgen we voor goede faciliteiten: kleedruimtes, medische voorzieningen, verzorgingsposten, professionele tijdwaarneming, gratis videobeelden, masseurs, voldoende ruimte bij start en finish etc. Die hoge kwaliteit zorgt er ook voor dat wij sponsors voor het evenement kunnen blijven interesseren. En dat is ook de enige manier om een dergelijk groot evenement voor de deelnemers betaalbaar te houden.”

Voor meer informatie over het evenement, zie de website www.midwintermarathon.nl