Stedendriehoek

Familie of kennissen naar de bevrijding van Gelderland

Oude fotoboeken, vergeten filmspoelen, dagboeken en brieven over de bevrijding van Gelderland. Liggen ze bij u in de kast of op zolder? Er is zwaar gevochten in aanloop naar de bevrijding van Gelderland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarom wil provincie Gelderland deze ‘verborgen veldslagen’ aandacht geven en voor recreanten en toeristen in het Gelderse landschap beleefbaar maken. Daar hebben we uw hulp nodig.

Foto’s en verhalen van burgers en militairen maken dat deze geschiedenis nog steeds invoelbaar. Het zijn verhalen over oorlog, verlies, leed, vriendschappen en de waarde van onze vrijheid. Al deze puzzelstukjes kunnen met elkaar het grote verhaal vertellen. In een TV serie over de impact van de bevrijding delen we deze verhalen met Omroep Gelderland. Ook komen er routes zodat iedereen deze kan beleven.

Een voorbeeld van een verborgen veldslag is operatie Cannonshot. Op 11 april 1945 staken Canadese militairen bij Gorssel de IJssel over naar Wilp, waarna ze via Twello op weg gingen om Apeldoorn op 17 april te bevrijden. Deze slag wordt tot op de dag van vandaag herdacht in Wilp. Volgens de provincie is dit een veldslag die meer aandacht verdiend. Tijdens de bevrijding van Gelderland van september 1944 tot en met mei 1945 vonden er meer veldslagen plaats. Hieronder een overzicht van de ‘verborgen veldslagen’ in de verschillende regio’s in Gelderland.

Heeft u voorwerpen, foto’s of documenten met een persoonlijk verhaal over de bevrijding van Gelderland, meld uw verhaal of materialen aan via www.vrijheidgelderland.nl

Bekijk de teaser video https://www.youtube.com/watch?v=rBa6R-FTrCE