Stedendriehoek

Extra startplaatsen triatlon

APELDOORN – Zaterdag 9 september wordt de 32e editie van de Apeldoorn Triathlon in en om het Boschbad gehouden. Door het heuvelachtige fietsparcours en een loopparcours dat merendeels door het bos voert, staat de Apeldoorn Triathlon bekend als een van de zwaarste van het land. Mede hierdoor was vooral de kwart triatlon afgelopen jaren snel volgeboekt. Dit jaar kunnen er honderd deelnemers meer starten.

Waar andere organisaties strijden om een finale binnen te halen, bedankt Apeldoorn dit jaar voor die eer. Joep Biermann en André van den Berg hierover: “We hebben voor 2017een andere keuze gemaakt. De teamfinale is een geweldig spektakel en voor ons financieel aantrekkelijk. Stichting Triathlon Apeldoorn is ooit opgericht om de triatlonsport en het Boschbad te promoten. We merkten dat vooral de kwart triatlon binnen enkele weken volgeboekt was. Deelnemers uit de regio vielen vaak buiten de boot. Een extra serie inlassen in combinatie met een teamfinale past niet in het tijdschema. Helaas moest hiervoor de teamfinale worden teruggegeven, zodat de extra kwart kon worden opgenomen.”

 

Op het programma staan nu twee series van de kwart triatlon: 1000 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen. Deelnemers, van jong tot oud, kunnen inschrijven voor afstanden vanaf een mini- tot en met de kwart triatlon. Voor de jongste jeugd, geboren in 2006 of later, staat een mini-triatlon op het programma. De jeugd zwemt 100 meter, om daarna 5 kilometer te gaan fietsen, gevolgd door 1 kilometer hardlopen. De geboortejaren 2002 tot en met 2005 doen de mini-lang. Zij gaan 200 meter zwemmen, 10 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen. Dezelfde afstand kan ook door volwassenen worden gedaan. Daarnaast kunnen zij kiezen uit een achtste of een kwart triatlon. De komende maanden wil de organisatie weer speciale trainingsclinics organiseren voor deelnemers die voor het eerst gaan meedoen.

 

Naast de individuele onderdelen staat er een trio op het programma. Hierbij wordt een achtste triatlon door een team met drie deelnemers volbracht. Nadat de eerste deelnemer vijfhonderd meter heeft gezwommen, neemt de tweede het fietsgedeelte van 20 kilometer voor zijn of haar rekening. Het laatste teamlid sluit af met 5 kilometer hardlopen. Bijzonder onderdeel hierin is al voor de elfde keer de trio voor Duchenne. Bedrijventeams strijden hier tegen elkaar voor het goede doel.

 

Het Duchenne Triathlon Parent Project zet zich in voor onderzoek en ontwikkeling van geneesmiddelen voor Duchenne-patiënten. Een ernstige erfelijke spierziekte die zich vaak al op jeugdige leeftijd openbaart. Vorig jaar kon er bijna dertigduizend euro worden overgemaakt om de strijd tegen Duchenne te voeren.

 

Vorig jaar verschenen meer dan 800 deelnemers aan de start in het Boschbad, in leeftijd variërend vanaf 6 tot boven de 70 jaar. Meer informatie en inschrijven via de website www.triathlonapeldoorn.nl