Stedendriehoek

Even kennismaken met de nieuwe gemeenteraadsleden

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen, inmiddels alweer twee maanden geleden, heeft de nodige verschuivingen teweeg gebracht binnen het politieke landschap in Apeldoorn.

Diverse politieke partijen hebben zetelwinst geboekt en daardoor de komende vier jaar meer vertegenwoordigers in de gemeenteraad dan de afgelopen vier jaar. Andere fracties juist minder en sommige bleven gelijk.

Onder de 39 leden van de nieuwe gemeenteraad zijn verschillende nieuwe gezichten, maar ook raadsleden die al minimaal een raadsperiode hebben gediend. Drie van hen introduceren we nu op deze pagina: Jeremie van Zeist (Socialistische Partij), Jacqueline Pol (Lokaal Apeldoorn) en Arjan Groters (Partij voor de Dieren).


 

Jeremie van Zeist (Socialistische Partij)

 

Wilt u zich even voorstellen?
Jong, sociaal en strijdbaar. Dat zijn drie woorden waarmee ik mezelf omschrijf. Jong, omdat ik als onervaren jongeman de gemeenteraad binnenstap, in tegenstelling tot vele anderen. Sociaal, omdat ik wel een praatje kan maken, maar bovenal sta voor een wereld waar iedereen fatsoenlijk kan rondkomen en zekerheid heeft van bestaan. En tenslotte strijdbaar, omdat ik niet van plan ben om op de raadszetel vastgeplakt te zitten. Ik wil de buurten in en de strijd aangaan samen met iedereen die durft te strijden voor een betere leefomgeving.

Waar komt uw belangstelling voor de (lokale) politiek vandaan?
Zuid wordt al jaren – net zoals vele andere wijken in Apeldoorn – getroffen door bezuinigingen die door de top doorgevoerd zijn. Ons buurthuis is verdwenen, de wijkagent is bijna niet meer zichtbaar en de kwaliteit van woningen gaat drastisch achteruit. Ik ben opgegroeid in het mooie Zuid. De afbraak van onze sociale voorzieningen is een gevolg van beleid waarvan alleen de rijken profiteren; ondertussen staan mijn buurvrouw, de postbezorger en de leraar in de kou. Alles is politiek, en het zijn altijd de buurten van ‘normale’ mensen die het hardst worden geraakt. Dat ben ik zat.

Heeft u bestuurlijke ervaring?
Wat is bestuurlijke ervaring als je niet de stem van het volk bent, als volksvertegenwoordiger? Anja woont in een huurappartement in de Metaalbuurt. Ze leeft al jaren in een ziekmakend appartement met vocht en schimmel. Ze is het beu. De wooncorporatie heeft in 2021 een begrotingsoverschot van 54 miljoen euro, tegelijkertijd worden de problemen van Anja – en zoveel huurders – amper gehoord en niet fundamenteel opgelost. Als volksvertegenwoordiger is het mijn taak om met de Anja’s van Apeldoorn de strijd aan te gaan voor betere volkshuisvesting en zeggenschap over hun woning. Daar heb ik geen bestuurlijke ervaring voor nodig.

Waar wilt u zich in de gemeenteraad in het bijzonder sterk voor maken?
Bewoners die in Zuid wonen – en andere minder welvarende wijken – sterven gemiddeld zes jaar eerder dan in Berg en Bos, blijkt uit onderzoek. Dat is een scheefgroei die ons keihard raakt. Politiek Den Haag heeft haar mond vol van crises, maar voor de mensen in deze buurten is het altijd crisis. Dit maakt het broodnodig dat de werkende klasse een deel van de koek krijgt: hogere lonen, lagere huurkosten en zeggenschap. Deze buurten moeten al hun sociale voorzieningen terugkrijgen, van het buurthuis tot de bibliotheek. Dat is hoe we de afbraak van sociale cohesie en ongelijkheid tegengaan: voor, maar bovenal mét iedereen die zich sterk maakt voor een gelijkwaardig en beter Apeldoorn.


 

Jacqueline Pol (Lokaal Apeldoorn)

 

Wilt u zich even voorstellen?
In Apeldoorn ben ik geboren en mijn jeugd heb ik in Epe doorgebracht. Sinds mijn 16e ben ik woonachtig in Apeldoorn. Ik kom uit een klein middenstandsgezin. Na mijn studie Marketing, PR en Assurantiën ben ik werkzaam geweest voor een ingenieursbureau, beveiligingsinstallateur en verzekeringsmaatschappij. Samen met mijn man hebben we al meer dan 25 jaar een technische handelsonderneming waarvoor ik de administratie uitvoer. Verder ben ik werkzaam als ZZP-er bij het opzetten en vormgeven van nieuwe ondernemingen. Ik woon in Ugchelen en heb een zoon, dochter en twee prachtige kleindochters.

Waar komt uw belangstelling voor de (lokale) politiek vandaan?
Ik ben een sociaal-maatschappelijk betrokken persoon, een doener, verbinder, samenwerker en pionier. Tien jaar geleden raakte ik betrokken bij Apeldoorn in Dialoog: een organisatie die mensen vanuit verschillende disciplines met elkaar in gesprek bracht en waar mooie gesprekken werden gevoerd. Op dat moment werd ik door de politiek opgemerkt en vroegen verschillende partijen of ik me wilde aansluiten. Ik was totaal niet politiek geëngageerd, wilde onafhankelijk blijven en niet in een bepaald ‘hokje’ geplaatst worden. Omdat veel mensen mij geschikt vonden en opperden dat de politiek gebaat zou zijn met een een persoon als ik, en ikzelf dingen zag gebeuren die mij aan het hart gingen, ben ik uiteindelijk toegetreden tot het ad interim bestuur van Lokaal Apeldoorn en lid geworden van de Algemene Waterschapspartij Vallei en Veluwe. Beide partijen staan voor toegankelijke politiek, dichtbij de inwoners en zijn makkelijk en direct aanspreekbaar en hebben een divers ledenbestand. Na een cursus van ProDemos heb ik de stap genomen om écht politiek actief te worden. De afgelopen drie jaar heb ik in het algemeen bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe gezeten. Doordat deze functie niet te combineren is met het raadslidschap, heb ik deze functie vorige maand beëindigd.

Heeft u al (veel) bestuurlijke ervaring?
Naast de Algemene Waterschapspartij heb ik in het bestuur gezeten van de Energiecoöperatie deA. Binnenkort stop ik met mijn bestuursfunctie bij Stichting Huis van Ontmoeting. De enige bestuursfunctie die dan voor mij overblijft, is die van Stichting LINK College. Stichting LINK College wil een Samen naar School Klas realiseren in het voortgezet onderwijs.

Waar wilt u zich in de gemeenteraad in het bijzonder sterk voor maken?
In de gemeenteraad wil ik mij sterk maken voor een groener, socialer, ondernemender, inclusiever en toekomstbestendiger Apeldoorn met minder regels, kaders en bureaucratie, en samen met de inwoners, ambtenaren en vele andere partijen de beste mogelijkheden onderzoeken en de juiste beslissingen nemen. Mijn opgedane kennis en ervaring wil ik daar graag bij inzetten.


 

Arjan Groters (Partij voor de Dieren)

 

Wilt u zich even voorstellen?
Mijn naam is Arjan Groters. Ik ben in 1983 geboren in de Apeldoornse wijk De Maten, waar ik sinds een aantal jaren weer woon. Ik ben opgegroeid in de wijk Welgelegen-Zuid. Na een aantal omzwervingen langs onder meer Nijmegen en Arnhem, woon ik vanaf 2015 weer in Apeldoorn. Ik werk sinds een aantal jaren als begeleider in de gehandicaptenzorg bij Groot Schuylenburg. Ik fiets en wandel graag in de natuur, en ik lees graag een boek. Daarnaast vind ik het ook leuk om te koken.

Waar komt uw belangstelling voor de (lokale) politiek vandaan?
Ik ben vanaf jonge leeftijd al geïnteresseerd in politiek. Ik weet nog dat de val van het IJzeren Gordijn en de Berlijnse Muur diepe indruk op mij als kind heeft gemaakt. In mijn puberteit werd ik lid van GroenLinks, ook wel uit een soort rebellie tegen mijn christelijke omgeving. Toen ik in Arnhem woonde, ben ik een tijdje lid geweest van D66. Het lezen van het boek ‘Waarom ik mijn vrienden niet opeet’ van Matthieu Ricard was voor mij een wake up call: we gaan helemaal verkeerd om met onze planeet en de bewoners, mens én dier. Ik ben toen lid geworden van de Partij voor de Dieren. Mijn eerste kennismaking met de partij was meevaren op hun boot tijdens de Canal Parade van de Gay Pride. Daarna raakte ik betrokken bij de Apeldoornse fractie en heb ik een werkgroep opgericht, en zo is het balletje gaan rollen. Een paar jaar later was ik ineens raadslid.

Heeft u al (veel) bestuurlijke ervaring?
Voordat ik vier jaar geleden in de gemeenteraad ben verkozen, had ik geen enkele bestuurlijke ervaring. En dat hoeft ook niet, want de gemeenteraad is een lekenbestuur: iedereen kan gemeenteraadslid worden. Het duurt wel even voordat je bent ingewerkt en weet hoe het allemaal loopt bij de gemeente. Ik ben blij dat ik de vier jaar ervaring die ik heb opgedaan, in deze nieuwe termijn weer kan inzetten. Corona heeft voor mij het raadswerk de afgelopen periode overigens niet gemakkelijker gemaakt. Ook daarom ben ik blij dat ik het nog een termijn mag doen.

Waar wilt u zich in de gemeenteraad in het bijzonder sterk voor maken?
Als Partij voor de Dieren ligt onze focus natuurlijk vooral op dieren, natuur en milieu, en daar blijven wij ons hard voor maken. Dit jaar wordt het bomenbeleid geactualiseerd. Wat mij betreft betekent dat een einde aan de gebieden waar je mag kappen zonder vergunning. Persoonlijk blijf ik mij ook sterk maken voor de fietser: de gemeente moet veel duidelijker kiezen voor de fiets in plaats van de auto. Meer asfalt leidt alleen maar tot meer verkeer, dat is dus niet de oplossing. Daarnaast wil ik graag de jacht en de overlast die dat geeft aanpakken. En ik wil natuurlijk dat het Kroondomein het hele jaar open blijft!