Entertainment

Zelf een nieuw kledingstuk uit de mouw schudden

CODA daagt liefhebbers van fashion en design met de Combining clothes challenge uit om van twee oude kledingstukken één gloednieuw urban fashion item te maken. Deelnemers kunnen thuis volop creatief aan de slag door twee shirts, truien of broeken te combineren tot een nieuw ontwerp én door gebruik te maken van de restmaterialen en diverse naai- en borduurtechnieken.

In de challenge wordt aandacht besteed aan het grafische spel tussen vlakken, lijnen, naden en prints en de mogelijkheden van verschillende stoffen en kleuren. Ter inspiratie zijn op www.coda-apeldoorn.nl/challenge een Pinterest-bord, tips, tricks en tutorials van de Fashion Recycle Hub van CODA te vinden. Uit alle inzendingen nomineert een jury vijf designs per leeftijdscategorie: 7 tot en met 13 jaar, 14 tot en met 17 jaar en 18 jaar en ouder. Vervolgens wordt via een online stemprocedure door het publiek een winnaar per categorie gekozen. De winnaars krijgen een VIP-dag in de Makerspace van CODA ExperienceLab, waar ze samen met een vakspecialist naar hartenlust mogen experimenteren met verschillende materialen, kledingstukken en digitale technieken. Denk hierbij aan het maken van een design met de digitale borduurmachine, lasergravures op verschillende stoffen, mooie grafische prints met behulp van een transfermachine en het schetsen van een outfit in Virtual Reality. Designs inzenden kan tot en met zondag 21 maart. De nominaties voor de online stemronde worden bekend gemaakt op 31 maart.

Kapotte kleding kan nog prima gerepareerd worden en dat mag gezien worden. Truien met gaten krijgen bijvoorbeeld met ‘visible mending’, door te borduren met contrasterende kleuren of mooie patches te plaatsen, een nieuwe look. Bekijk op www.coda-apeldoorn.nl/cultuurthuis de uitleg voor thuis: leuk om mee te experimenteren na deelname aan de challenge.

CODA ExperienceLab

Kleding is tegenwoordig steeds vaker een wegwerpproduct; deze ‘fast fashion’ is niet alleen nadelig voor het milieu, maar vergroot ook ongelijkheid en slechte werkomstandigheden in het maakproces. In de Showroom van CODA ExperienceLab kan men – wanneer CODA weer geopend is – inspiratie opdoen om vervolgens oude kleding en sieraden een boost te geven met verschillende materialen en technieken in de Makerspace in CODA Centrale Bibliotheek. In de daar gesitueerde Fashion Recycle Hub kan onder andere gewerkt worden met een 3D-printer, lasersnijder en digitale borduurmachine. Hightech-werkwijzen en ambachtelijke maakprocessen worden in de Makerspace gecombineerd toegepast om kleding te repareren en een nieuwe look te geven.

Voorbeelden, de voorwaarden en meer informatie over de Combining clothes challenge en jury zijn beschikbaar op www.coda-apeldoorn.nl/challenge.