Entertainment

Wist je dat RTV Apeldoorn… je elke zaterdag bijpraat in het Apeldoorns dialect  

APELDOORN – Grote en kleine problemen: ze worden allemaal besproken aan De Proattafel. ‘En dan hef een goeie verstoander vake moar een half woord neudig’. Presentator Jo Bomhoff (83): “In dialect kun je net iets meer zeggen dan in abn. Het klinkt gewoon wat vriendelijker.”

Landelijke en lokale onderwerpen worden al ruim 35 jaar gebracht met een kwinkslag. “Net alsof we thuis aan je keukentafel zitten”, aldus presentatrice Jettie van Weenum (73). Want alle gesprekken gebeuren spontaan. “Iedereen bereidt zich thuis voor”, vult presentator Frans Ossevoort (70) aan. “Maar we spreken niks van tevoren af.” Aan de Proattafel zijn ze het dan ook lang niet altijd met elkaar eens.

“Maar luister, er komen nieuwe woningen aan de Dubbelbeek in Apeldoorn”, begint Jettie aan het volgende onderwerp. “En de gemeente biedt een luisterend oor voor bezwaren van buurtbewoners. Dat is goed, toch?” Frans: “Zo zou het toch altijd moeten gaan! De overheid en de burger staan te ver uit elkaar. En dat moet worden opgelost.”

“Maar wat vinden jullie dan van die milieuactivisten op de A12?”, vraagt Jettie. “Dat is voor de politiek lastiger”, denkt Frans. “Ze protesteren voor een ‘goede zaak’ en als je dan hard ingrijpt krijg je de publieke opinie tegen je.” Presentatrice Gerda Slijkhuis (80) is duidelijk een andere mening toegedaan: “Ik vind dat iedereen zich gewoon aan de regels moet houden. Aanpakken dus die handel.”

“De wolf was trouwens ook weer in het nieuws”, merkt Gerda op. “Ik had het liever bij het sprookje gehouden.” Frans: “Als de populatie door bescherming te groot wordt is het straks niet meer te overzien.” Jettie is het met hem eens: “De mens moet zich er niet mee bemoeien, want de natuur redt zichzelf wel. En jagen – enkel voor plezier – ben ik op tegen.”

De Proattafel ‘Het programma in de streektaal van Apeldoorn’ is elke zaterdag tussen 12.00 en 13.00 uur live te horen via de website van RTV Apeldoorn of via DAB+ kanaal 6D. De Proattafel is nog op zoek naar nieuw talent! Dus kun jij je ongezouten mening verwoorden in het Apeldoorns? Neem dan contact op via: jobomhoff@planet.nl

Kader

In 2021 heeft de gemeenteraad besloten, op basis van prachtige vooruitzichten, ‘iets nieuws te gaan doen’ op het gebied van het lokale media-aanbod. Dit betekende dat RTV Apeldoorn de licentie voor Apeldoorn verloor en daarmee ook de zogenoemde bekostiging van Rijkswege voor Lokale omroepen (ruim €100.000,- per jaar). RTV Apeldoorn is zonder bekostiging, met ruim 100 vrijwilligers gewoon doorgegaan, maar teert nu hard in op de reserves, terwijl veel kosten doorgaan. Draag je RTV Apeldoorn een warm hart toe? Doneer dan nu via de knop ‘Doneer’ op rtv-apeldoorn.nl.

Foto:

Landelijke en lokale onderwerpen gebracht met een kwinkslag in de Apeldoornse streektaal, dat is wat ze bij de Proattafel al ruim vijfendertig jaar wekelijks doen. In de studio van links naar rechts aan tafel: Gerda Slijkhuis, Jettie van Weenum, Frans Ossevoort en Jo Bomhoff.