Entertainment

Wervelend muziektheater met royaal diner

APELDOORN – Wie kent haar niet: Loo, het bijna 400 jaar oude paleis van de Oranjes in hartje Apeldoorn. Maar hoe goed ken je deze diva met royale trekken echt? Van vrijdag 1 tot en met zondag 10 juli is de voorstelling LOO te zien in Theater Orpheus.

LOO is een wervelende muziektheatervoorstelling, waarin marketingmanager Klamer en zijn assistente Alicia op zoek gaan naar de ziel van Loo. Ze hebben grootse plannen met het paleis, nu dit volledig vernieuwd, heringericht en verbouwd is. Maar Loo, gespeeld door sopraan Laetitia Gerards (zie foto), is een eigenzinnige dame, die zich niet zomaar voor ieders karretje laat spannen. Althans, dat denkt ze, maar dan kent ze Klamer nog niet…

Zodra Loo een paleisdeur opent, maken Klamer en Alicia een theatrale duikvlucht in haar verleden, dat ook haar eigen hart niet ongemoeid laat. Heimwee naar vervlogen tijden, toen majesteiten haar bewoonden, musici in haar concertzaal optraden en ze haar kroonluchters liet stralen tijdens weldadige diners, maakt Loo openhartiger en loslippiger dan je van een koninklijk paleis zou verwachten. Blijft ze overeind?

LOO is een even komisch als dynamisch muziektheater, waarin je een theatrale rondleiding krijgt achter de schermen van Loo. De setting waarin dit alles gebeurt is anders dan anders. De Rabobankzaal van Orpheus is voor deze speciale gelegenheid omgebouwd tot audiëntiezaal. Terwijl het publiek op de klanken van componisten als Händel, Mozart en Strauss jr. een majesteitelijk diner wordt geserveerd, ontspint zich een spannend spel tussen schijn en werkelijkheid. Daar stoffen Loo, Klamer en Alicia samen met een achtkoppig muzikaal ensemble de Nederlandse geschiedenis af. Bijna vergeten stadhouders, koningen en koninginnen geven acte de présence en er worden bruggen geslagen naar het nu. Heeft de 400 jaar oude dame Loo anno 2022 nog een toekomst?

LOO is de tweede eigen productie van Theater Orpheus. Deze producties zijn gebaseerd op regionale verhalen die een landelijke uitstraling hebben. Voor meer informatie over speeldata en -tijden, alsook kaartverkoop: orpheus.nl.
(Foto: Sven Scholten)