Entertainment

Volkszanger tovert stoep om tot podium

door Ingmar Engel

Geen festivals, dorpsfeesten, bruiloften of verjaardagen, corona gooit bij alle evenementen roet in het eten. Door deze omstandigheden zitten zangers en entertainers ook al lange tijd stil. In het begin van de coronacrisis heeft Gerard Palts een creatieve manier bedacht om toch aan de slag te kunnen blijven: een optreden van 20 minuten en dat allemaal aan de voordeur op de stoep.

Het idee voor de zogeheten ‘stoepfeestjes’ kwam van de vrouw van Gerard. Ze werd geïnspireerd door de verpleeghuizen in Nederland. De medewerkers van die zorginstellingen organiseerden vaak leuke acties voor de deur van de bewoners. Op die manier moest het voor volkszanger Gerard ook kunnen, en na enige voorbereiding begon hij in de loop van 2020 met het geven van optredens voor de deur van mensen. Al snel groeide het initiatief uit tot een succes. “In mei zijn we begonnen met de eerste stoepfeestjes, voornamelijk in Apeldoorn en omstreken. Maar door het delen van bijvoorbeeld filmpjes kwamen er al snel aanvragen vanuit het hele land”, vertelt Palts. De feestjes hebben ook heel uiteenlopende aanleidingen. “Er zijn heel veel feestjes waar we voor geboekt worden. We zijn bij de feestjes van iemand die 50 wordt, tot het afscheid van een juf op een basisschool, en alles daar tussenin.”

Het waren soms intensieve dagen. “We hebben dagen gehad dat we het eerste optreden hadden in Groningen, en vervolgens drie uur in de auto hebben gezeten om 20 minuten op te treden in Maastricht. Een heel andere ervaring, maar ook erg leuk.” In de zomerse maanden heeft Gerard met dertig graden voor de deur gestaan, en in de winterperiode stond hij op een besneeuwde stoep met temperaturen van 14 graden onder nul. “Ik had niet verwacht dat het in de koude maanden ook zo druk zou zijn, maar de wintereditie die we hebben georganiseerd was juist erg populair.”

Naleven coronaregels

Het initiatief van de volkszanger viel al snel op bij andere muzikale collega’s, en nu zijn er steeds meer optredens aan de deur. De stoepfeestjes trekken ook vaak de aandacht van politie en handhavers, maar zorgen nooit voor problemen, vertelt Gerard: “Natuurlijk trekt de muziek de aandacht van de buren en de politie, maar zodra zij aankomen krijgen we alleen maar complimenten over de manier waarop wij de coronaregels naleven. En dat is ook fijn om te horen!”

Gerard vertelt vol enthousiasme over de alternatieve feestjes tijdens corona: “Het optreden bij iemand voor de deur is een hele andere ervaring dan die ik gewend ben. Normaal sta je in een volle kroeg of in een zaal, maar nu sta ik meestal voor 1 of 2 families. Het leuke van de stoepfeestjes is de waardering. Er is veel meer persoonlijk contact met de mensen. Het is natuurlijk heel leuk dat ik de dag na een optreden vaak enthousiaste berichtjes krijg.” Momenteel heeft Palts al honderden keren een stoep of oprit omgetoverd tot podium, en hij is niet van plan om hier mee te stoppen wanneer de coronaperiode ten einde is. “Als het straks weer mogelijk is om in een kroeg op te treden, betekent dat niet dat ik dan stop met de feestjes aan huis. Ik vind dit ontzettend leuk om te doen, en veel van de stoepfeestjes zijn gewoon doordeweeks, dus daar liggen genoeg mogelijkheden.”