Entertainment

Vluchtelingenkinderen op zoek naar een beter leven

APELDOORN – Ze noemen het ‘the game’: de levensgevaarlijke reis die veel onbegeleide minderjarigen afleggen op zoek naar bescherming in West-Europa. Ze komen vooral uit Pakistan, Afghanistan, Irak en Syrië en zijn vaak maanden, soms zelfs jaren, onderweg. Op de vlucht voor armoede en oorlog hebben deze kinderen – en hun families thuis – al hun hoop gevestigd op Europa. Maar doordat veel Europese landen hun grenzen hebben gesloten, zijn de risico’s extreem groot.

Op dinsdag 9 mei presenteert Movies that Matter On Tour alweer de laatste filmavond van het seizoen. Vertoond wordt de documentaire The Mind Game, een aangrijpend verhaal over de mensonwaardige ontberingen die jonge vluchtelingen moeten doorstaan op zoek naar een beter leven. De Afghaanse Sajid was één van die kinderen die op zeer jonge leeftijd zijn reis naar Europa begon. In Griekenland ontmoet hij de twee Nederlandse filmmakers Eefje Blankevoort en Els van Driel, aan wie hij met clips en boodschappen, opgenomen met zijn telefooncamera, verslag doet.

Speciale impact screening

Deze filmavond is in meerdere opzichten bijzonder, want de Apeldoornse werkgroep van Movies that Matter On Tour is geselecteerd om een speciale impact screening voor The Mind Game te organiseren. Met steun van KRO-NCRV, filmbedrijf Prospektor en Movies that Matter Amsterdam is extra geïnvesteerd om de film aan zoveel mogelijk mensen te laten zien. Hiertoe is een aanvullende reclamecampagne gestart, zijn lokale politici persoonlijk uitgenodigd door de producent en heeft men twee uiterst interessante gastsprekers uitgenodigd voor een interview en Q&A, na afloop van de film.

Programma filmavond

Speciale gasten zijn filmmaker en regisseur Eefje Blankevoort en politieman Saman Hassan, zelf ook als vluchteling naar Nederland gekomen en nu sectorhoofd bij de politie van Noord Oost Gelderland. Na afloop van de film vertellen zij over hun ervaringen en krijgen bezoekers de gelegenheid vragen te stellen en in gesprek te gaan. Voorafgaand aan The Mind Game wordt de korte film When I Grow Up vertoond. Deze film is met steun van de Europese Unie tot stand gekomen en wordt in ruim elf landen uitgezet om aandacht te vragen voor humanitaire hulp aan kinderen in en uit oorlogsgebieden.

The Mind Game

Voor Sajid Khan Nasiri begon de game op zijn 14e, nadat de Taliban zijn vader hadden vermoord. Opgejaagd door gewelddadige politieagenten en vijandige burgers komt hij via Iran en Turkije steeds dichter bij zijn eindbestemming. Sajid weet zeker dat als hij is aangekomen, hij kan ontspannen, naar school kan gaan en een nieuw leven kan beginnen, maar eenmaal in België begint er een nieuwe game: ‘the mind game’. Want hoe ga je als kind om met de enorme geestelijke druk van de reis, met wantrouwende autoriteiten en met de verontrustende berichten van het thuisfront? Ondanks alle ellende en tegenslagen probeert hij zijn moed en levenslust te behouden en denkt hij na over een toekomst in België. Maar dan moet wel zijn vluchtelingenstatus bevestigd worden en daarvoor heeft hij weer bewijsstukken uit zijn geboorteland nodig. Filmmakers Eefje en Els maakten eerder met Sajid de prijswinnende film Shadow Game en staan hem ook nu bij in het documenteren van zijn zoektocht naar een beter leven. Naar een leven, eigenlijk.

When I Grow Up

In Oekraïne werd het onderwijs op zijn kop gezet toen gebouwen in het hele land, inclusief scholen, meedogenloos werden gebombardeerd. Maar de vastberadenheid en solidariteit van de Oekraïense jongeren hielp hen de invasie te trotseren en prioriteit te geven aan de voortzetting van hun opleiding. Nu worden met hulp van de Europese Unie in het hele land scholen herbouwd en klaslokalen hersteld. Kinderen kunnen weer studeren en hun ambitie is groter dan ooit. When I Grow Up laat de toewijding en het doorzettingsvermogen zien, kenmerkend voor elk kind wiens dromen sterker zijn dan de gevolgen van de oorlog.

De film The Mind Game begint 9 mei om 20.00 uur. Tickets zijn te koop bij Gigant, Nieuwstraat 377 in Apeldoorn of online via www.gigant.nl. Telefonisch reserveren kan ook: 055-5216346. Ticketprijs met CJP: € 5,-.