Entertainment

Veronika droomt van een veilige wereld

door Maud Zandvliet

APELDOORN – Veronika Morska is nog maar 12 jaar, maar heeft al meegedaan aan verschillende televisieprogramma’s in Oekraïne. Toen ze 6 jaar was, won ze Ukraine Got Talent. Toen de oorlog uitbrak, twee jaar geleden, is ze samen met haar moeder en broertje gevlucht naar Nederland. Hier is ze verder gegaan met haar prachtige stem.

Toen ze 2 jaar was, begon Veronika al liedjes te zingen van haar voorbeeld Nina Matvienko. Haar ouders merkten al gauw dat ze veel talent had en wilden haar voor zangles aanmelden. Ze was op dat moment nog te jong, maar twee jaar later mocht ze wel eindelijk op zangles. Veronika zag Ukraine Got Talent op televisie en wilde maar één ding: daar op het podium staan. “Papa, mag ik daar staan?” vroeg ze. Haar ouders meldden haar meteen aan toen ze 5 jaar oud was. Het pakte ook nog eens goed uit, want ze won met een nummer van Nina Matvienko de talentenjacht.

Veronika zingt vaak in het Oekraïens en gebruikt haar emotie, zodat mensen haar tekst goed kunnen begrijpen. “Ik wil mijn cultuur graag doorgeven aan de mensen en laten horen hoe mooi Oekraïne is. Door mijn emotie kunnen mensen voelen waarover mijn nummers gaan, zonder dat ze de tekst verstaan”, vertelt ze.

Toen ze 10 jaar was, is ze naar Nederland gevlucht en heeft ze al snel Nederlands kunnen leren op school. Maar vooral ook door haar gastgezin. Haar plannen zijn om in Nederland op te groeien en hier haar carrière op te bouwen. Veronika zit niet stil: “Ik zou wel graag dokter willen worden”, vertelt ze. Ze heeft veel dromen, maar haar allergrootste droom is dat het veilig is in de wereld.

Zondag 25 februari treedt Veronika op in de Julianakerk aan de Deventerstraat 91, ter herdenking van de slachtoffers en het verdriet die de oorlog in Oekraïne met zich meebrengt. Het concert Open your eyes duurt van 14.30 tot 16.30 uur. Er is vrije toegang voor iedereen en vanaf 14.00 uur is de inloop.