Entertainment

Veluws College Walterbosch pakt 3e prijs op Grieks filmfestival

APELDOORN – Twee leerlingen van Veluws College Walterbosch, Miranda Kempenaar en Ilse van der Kroft, en docent Lukas Evers hebben afgelopen week in Griekenland deelgenomen aan het Olympia Filmfestival voor jeugdfilms in het parallel-festival Camera Zizanio. Hun film “Xanny” die ze samen hebben gemaakt met Roos Veeneman, Finn Tanis en Nadja Koenders heeft de 3e prijs behaald en is daarmee de 3e beste jongerenfilm van Europa!

Op Veluws College Walterbosch hebben de leerlingen tijdens hun vak “Kunst & Media” de tijd gehad om deze film te realiseren. In deze film hebben de leerlingen van Veluws College Walterbosch een eigen interpretatie gegeven aan het nummer “Xanny” van Billie Eilish waarbij ze het verhaal, het spel, de choreografie en de montage zelf hebben uitgevoerd.

Op Schiphol troffen ze twintig andere leerlingen en een ploeg docenten van andere scholen die gewonnen hadden bij het Nederlands Film Festival voor Scholieren (NFFS). Het NFFS is opgezet door de Lelystadse Dorée de Kruijk en is in de afgelopen 15 jaar uitgegroeid tot een kweekvijver voor talent. In de categorie van 13 tot 16 jaar zijn alle drie de prijzen gewonnen door het NFFS. Daarmee stond het podium vol met NFFS-ers.

Aan het parallel-festival Camera Zizanio hebben tevens andere internationale groepen uit 25 verschillende landen gewerkt aan nieuwe korte films. Daarnaast hebben de leerlingen interviews gegeven aan lokale pers en mediastudenten.

Op zaterdagavond 7 december jl. werd de prijsuitreiking gehouden voor de ingezonden films. Leerlingen Miranda en Ilse hebben tevens gejureerd voor korte animaties en fictie films, wat inhield dat ze dagelijks achter gesloten deuren keuzes moesten maken met uiteindelijk een winnaar.

De leerlingen kijken terug op een fantastisch week waarin ze veel geleerd hebben en veel internationale contacten hebben opgedaan.

Geïnteresseerden kunnen de film “Xanny” bekijken op YouTube; https://youtu.be/dsD6PH3sVF4 en binnenkort verschijnt de vlog van Miranda Kempenaar over dit Griekse avontuur op de website van Veluws College Walterbosch: veluwscollege.nl/walterbosch