Entertainment

Uniek jubileum voor politiek radioprogramma van RTV Apeldoorn

Het is feest voor In de Wandelgangen, het politieke radioprogramma van RTV Apeldoorn. Op donderdag 4 maart viert het programma de 500e uitzending. En dat is uniek in Nederland, want zelfs het overkoepelend orgaan van lokale omroepen, de Stichting NLPO (Nederlandse Lokale Publieke Omroepen) betwijfelt of er ergens anders in Nederland een lokale omroep is die dit al eens heeft behaald.

Het radioprogramma begon op 8 maart 2007. Eerst even vanuit de studio aan de Arnhemseweg 82, maar al snel werd geregeld dat het programma wekelijks live letterlijk ‘in de wandelgangen’ van het Stadhuis aanwezig kon zijn. “Dat zorgt ervoor dat we bovenop het politieke nieuws zitten”, vertelt Gerard Yntema, presentator, verslaggever en redacteur van het eerste uur. “We zijn aanwezig bij de politieke vergaderingen, maar ook daar tussendoor spreken we de politici veel. Ze weten ons te vinden en wij hen.”

Vrijwilligers

Wekelijks werkt een vaste groep van vrijwilligers aan het politieke radioprogramma. Zij doen live verslag van de gemeenteraadsvergaderingen en de zogeheten Politieke Markt. Daarnaast zorgen de technici ervoor dat alles te horen is op de radio. Gerard: “Door de jaren heen is dat een hele lijst aan vrijwilligers, maar aan de harde kern is weinig veranderd. Er zijn ook wel een paar vrijwilligers die het later ver geschopt hebben. Zo is bijvoorbeeld Hans van Kastel bij ons begonnen en is nu perswoordvoerder bij Schiphol en was hiervoor voorlichter bij de KNVB.”

Met het team werd al verschillende keren verslag gedaan van de verkiezingen. “Landelijk en provinciaal zie je ook veel betrokkenheid vanuit de gemeenteraad”, legt redactrice/presentatrice Chantal Zwaag uit. “Er staan vaak ook Apeldoorners op de verkiezingslijst.” En ook gemeenteraadsverkiezingen komen uitgebreid aan bod. “Zo hebben we regelmatig debatten gehouden rond deze verkiezingen, maar ook bijvoorbeeld een ‘halverwege debat’, om na twee jaar eens te kijken of de gekozen raadsleden zich wel aan de verkiezingsbeloftes houden.”

Grondaffaire

Ook waren luisteraars van In de Wandelgangen de eersten die hoorden over het opstappen van het College van B&W in 2012. “Een heftige periode, alles ging toen over de onverkoopbare bouwgronden, oftewel de grondaffaire”, licht Gerard Yntema toe. “De vergaderingen duurden soms tot diep in de nacht. En wij waren erbij. Dat waren hele bijzondere onderwerpen om verslag van te mogen doen.”

Tijdens de 500e aflevering wordt drie uur lang stilgestaan bij het jubileum. Van 19.00 tot 22.00 uur komen allerlei anekdotes voorbij van (oud)vrijwilligers en bespreken de presentatoren verschillende raadsleden die ze vaak hebben geïnterviewd in al die jaren. De 500e uitzending is te beluisteren via rtv-apeldoorn.nl of op de radio via 107.1 FM. Meekijken kan ook; de uitzending is live te bekijken via de Facebookpagina In de Wandelgangen.