Entertainment

Twee dagen amateurkunst in en rond theater Orpheus

APELDOORN – De 53ste editie van de Culturele Pleinmarkt vindt plaats op vrijdag 10 juni (van 19.30 tot 22.30 uur) en zaterdag 11 juni (van 10.00 tot 17.00 uur). Daar bruist het na de coronaperiode weer van de activiteiten. Twee dagen lang is theater Orpheus het decor van het Festival Amateurkunst Apeldoorn, waar tachtig beeldende kunstenaars zich presenteren en waar zestig à zeventig solisten en groepen hun moment van ‘fame’ pakken op een van de vijf podia.

Bezoekers kunnen horen en zien wat voor rijkdom er in Apeldoorn voorhanden is aan kunst en cultuur en kunnen contact leggen als ze ook zelf actief willen worden. De Culturele Pleinmarkt zorgt voor een ‘vonk’ en voor ‘verbinding’. Het motto is: komt dat zien, moet je horen, dat wil je óók doen. Waan je als bezoeker in Montmartre, al snuffelend tussen de kraampjes, of geniet van muziek, zang en dans onder het genot van een hapje en een drankje.

Voorzitter Geert Hoogeboom vertelt: “De doelstelling van de CPM is om bezoekers te laten zien hoe leuk en mooi kunst en cultuur is. We willen hen stimuleren om ook zélf actief te worden. Jongeren zijn een belangrijke doelgroep en om hen te bereiken werkt de CPM nauw samen met onder andere GIGANT, de Stichting Particuliere Muziekdocenten Apeldoorn (SPM-A), de Apeldoornse Popschool en Tim Koldenhof, waar veel jongeren les krijgen.” Hoogeboom is enthousiast over de tweede editie van Maestro Apeldoorn op vrijdagavond 10 juni, waar vijf kandidaten hun dirigeerkunsten mogen uitproberen op de Big Band Apeldoorn. Kaarten zijn via www.orpheus.nl te bestellen.

Op zaterdag 11 juni is er naast de kunstmarkt en de optredens een Cultuurbeurs, waar groepen en solisten die door het jaar heen graag willen optreden, contact kunnen leggen met organisaties die op zoek zijn naar optredens. Ook is er aandacht voor taal en laaggeletterdheid. Hoogeboom legt uit dat in dit programmaonderdeel scholen en organisaties die zich bezighouden met taal, samen met de politiek bespreken wat je eraan kunt doen om te zorgen dat mensen goed leren lezen en schrijven. “We laten zien wat er in Apeldoorn al gebeurt op dat terrein en hoe het eventueel nog beter kan worden aangepakt. Dit onderdeel wordt afgesloten met een fantastisch optreden van de Vereniging Apeldoornse Jeugdorkesten.”