Entertainment

Tranen van Apeldoorn in De Verborgen Tuinen

Fotografie: Mich Buschman

Fotografie: Mich Buschman

Beeldend kunstenaar Bert Loman en keramist Janny van der Veen vragen in het kader van 75 + 1 jaar Bevrijding aandacht voor de geschiedenis van Het Apeldoornsche Bosch en willen met de tentoonstelling Tranen van Apeldoorn een bijdrage leveren aan het Herinneringscentrum. De tentoonstelling is in augustus en september te zien in De Verborgen Tuinen van Bert Loman, Klarenbeekseweg 5a in Voorst.

Keramist Janny van der Veen maakte 130 vaasjes van keramiek die, gevuld met bloemen en geplaatst in de vorm van een Davidster, een eerbetoon vormen. De handgemaakte vaasjes zijn, evenals de mens, stuk voor stuk uniek. Het werk Object van 1300 zwevende stenen verbeeldt de omvang en impact van het aantal mensen dat vanuit Het Apeldoornsche Bosch in 1943 op transport gesteld werd naar Auschwitz.

Het werk van Bert Loman en Janny van der Veen is deze zomer te zien in de Verborgen Tuinen van Bert Loman (van donderdag 5 tot en met zondag 8 augustus en van donderdag 12 tot en met zondag 15 augustus, van 13.00 tot 20.00 uur en op afspraak). De entree bedraagt €5,-. Daarvan komt €1,50 ten goede aan Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch.

De Joods-psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch was van 1909 tot 1943 gevestigd aan de Zutphensestraat in Apeldoorn. Tegenwoordig is dit woonzorgpark Groot Schuylenburg van zorggroep ’s Heeren Loo. In de nacht van 21 op 22 januari 1943 ontruimde de bezetter Het Apeldoornsche Bosch. Bijna 1300 mensen werden op transport gesteld naar Auschwitz. Niemand keerde terug. Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch werd in 2020 geopend. In samenwerking met CODA initieert en faciliteert Stichting Apeldoornsche Bosch informatie- en kennisdeling over thema’s die bijdragen aan een inclusieve samenleving. Daarbij is er nadrukkelijk aandacht voor jongere generaties.