Entertainment

Toptalent bij Muziekzomer Gelderland

Muziekzomer Gelderland, van 26 juli tot en met 10 augustus, is het jaarlijks terugkerende muziekfestival waar de muzikale toptalenten van Nederland zich kunnen laten horen én zien. Voor hen en met hen wordt een uitgebreid programma samengesteld. Gedurende zestien dagen stoppen de uitzonderlijk getalenteerde jongeren al hun talent en energie in de ruim zestig gevarieerde uitvoeringen op de allermooiste plekken die Gelderland te bieden heeft. Grote orkesten en kleine ensembles treden op met spannende en avontuurlijke producties in kastelen, parktuinen en theaterzalen door de hele provincie.

De topmusici van morgen

Alle musici zijn deelnemers aan het toptalentenontwikkelingsprogramma van de Nationale Jeugdorkesten Nederland (NJON), gevestigd in Apeldoorn. Bij de NJON maken ze de stap van jong talent naar professioneel musicus. Voor het publiek is dit de kans om kennis te maken met de topmusici van morgen. Zoals ieder jaar is er een bijzondere plek voor een Young Artist in Residence. Dit is een uitzonderlijk getalenteerde jonge musicus die voor de Muziekzomer Gelderland verschillende producties mag ontwikkelen. Dit jaar is dat de veelzijdige jazztrompettist, componist, arrangeur en bandleider Bram van de Glind.

Fantastische solisten

In deze Muziekzomer Gelderland wordt samengewerkt met beroemde solisten en dirigenten, maar ook met acteurs en auteurs, met dansers, rappers en ridders. De drie 80- tot 100-koppige orkesten van de NJON, het Jeugdorkest Nederland (14-20 jaar), het Nationaal Jeugdorkest en het Jong Metropole (beiden voor conservatoriumstudenten van 18-26 jaar) spelen met fantastische solisten in de (theater)zalen zoals Theater Orpheus en het voormalige zendstation van Radio Kootwijk. Kleine gezelschappen, sommigen zijn jonge starters in de muziekwereld, spelen in kerkjes, kastelen en (paleis)tuinen. Steeds wordt gezocht naar een programma dat voor een breed publiek toegankelijk is.

Verrassingen voor deze zomer

Een greep uit de verrassingen voor deze zomer: ‘1000 Nacht’, een muziektheatrale familievoorstelling in samenwerking met schrijver Kader Abdollah, over de slimme verhalenvertelster Sheherazade. ‘Urban Juction’ waarin rap en klassiek elkaar ontmoeten en inspireren. De ‘Hertoginnen van Gelre’ is een historische muziekvertelling, gespeeld op echte kastelen, over de bloedstollende geschiedenis van Gelderland en de sterke vrouwen die daarin een rol speelden, met medewerking van ‘Ridder van Gelre’ René Arendsen. Spectaculair wordt ‘NJO danst Petroesjka’, waarin alles in beweging komt – inclusief het hele orkest – in een adembenemende samenwerking met choreograaf Peter Leung. In het bijzondere project KOSMOS van ‘klimaatcomponist’ Tim Kliphuis gaan NJO-musici en wetenschappers met elkaar in gesprek over het klimaat.

De kaartverkoop is inmiddels gestart op www.muziekzomer.nl. (Foto: Veerle Bastiaanssen)