Entertainment

Thuiskunst schittert in etalage CODA

Foto: Gerard Oltmans

De Klup Apeldoorn heeft de afgelopen maanden samen met Royal Talens thuiszittende mensen met een verstandelijke beperking gestimuleerd om kunst te maken met de online wedstrijd ‘Thuis zitten is een kunst’. Vanaf deze week zijn de werken van achttien deelnemers te zien bij CODA.

Voor mensen met een beperking geldt al sinds vrijdag 13 maart dat ze thuis moeten blijven. Alle vrijetijdsactiviteiten zijn gestopt, maar ook de dagactiviteitencentra zaten dicht tot juni. Het thuiszitten valt ze zwaar; lang niet iedereen snapt de risico’s en daarnaast missen ze vooral ook het contact met anderen omdat ze zichzelf moeilijk(er) kunnen vermaken. De Klup schreef daarom voor al deze mensen de Talens-Thuiskunst-wedstrijd uit.

Deze wedstrijd heeft vier edities gehad en uiteindelijk geresulteerd in een bijzondere expositie in de etalage van CODA, waarin de werken van achttien deelnemers te zien zijn. In totaal zijn 62 kunstwerken ingeleverd; deze worden tijdens een open dag later dit jaar bij de Klup Apeldoorn allemaal getoond.

Het meedoen bracht bij veel mensen een lach op het gezicht; ook werden talenten ontdekt en was het een positieve afleiding tijdens het thuiszitten. De jury was menigmaal ontroerd door de hartverwarmende berichten: “Kunst maken is een mooie manier om uiting te geven aan wat er vanbinnen bij je speelt. Bovendien kan kunst zorgen voor verbinding: het geeft aanleiding tot een gesprekje. Fantastisch dat een Apeldoornse onderneming als Royal Talens zich heeft verbonden aan deze wedstrijd. Mensen met een beperking hebben talent en kunnen mooie dingen maken, zoals te zien is bij alle inzendingen. Wat daarbij vooral opvalt, is de puurheid van kunstwerken wanneer mensen gestimuleerd worden om vrij werk te maken. Maar dat was niet het belangrijkste: plezier, een positieve afleiding en een minder eenzaam gevoel voerden de boventoon bij deze wedstrijd.”

De expositie Thuiskunst in CODA is van 30 juni tot en met 12 juli te zien in de etalage van CODA, links naast het terras van CODA Café.