Entertainment

The African Dream: dj-lessen geven aan jongeren in Zuid-Afrika

Foto: Arthur Batenburg

Foto: Arthur Batenburg

APELDOORN – DJ-lessen geven aan jongeren in Zuid-Afrika, dat is wat de Nederlandse dj’s Chiel van Tongeren, Johnny500, Mike Williams en Abstract gaan doen. Samen met een filmcrew reizen zij medio maart af naar Limpopo om een documentaire te maken waarin te zien is hoe zij gedurende een week lessen geven over het maken, mixen en produceren van eigen dance muziek. Op vrijdag 28 februari houdt de crew een benefietavond om geld in te zamelen voor dit project. De opbrengst wordt onder andere gebruikt om spullen te kopen voor de Afrikaanse jongeren zodat zij hun muziekdromen kunnen verwezenlijken.

Chiel van Tongeren is al ruim 25 jaar dj en geeft nu bijna 9 jaar les. In 2012 richtte hij United DJ Foundation op, een stichting die helpt dj’s hun droom te volgen door gratis dj-lessen over de hele wereld te geven. De laatste drie jaar was Chiel druk bezig met het ontwikkelen van een Engelse online dj-cursus, waardoor hij ook mensen vanaf een afstand kan helpen. Vorig jaar kwam hij in contact met Hugo Tempelman, een Nederlandse dokter en hiv-onderzoeker die in 1990 met zijn vrouw en verpleegkundige Liesje verhuisden naar Zuid-Afrika. Met donaties van zijn Hugo Tempelman Stichting werden verschillende klinieken geopend en onderhouden. Ook is er in de loop van de tijd een school, Cruyff Court en sportschool gekomen. “Hugo doet daar heel goed werk. Onze stichting wil dat graag ondersteunen om de jongeren ook op creatief niveau te laten ontwikkelen. Toen ik Hugo vertelde over de online dj-cursussen zei hij dat ik zijn kant op moest komen. Het is toch fantastisch om daar ontvangen te mogen worden en dj-lessen te mogen geven. Muziek zit in die kids. Het is geweldig om ze handvaten te geven zodat ze muziek kunnen maken.”

Er is een heel team samengesteld, zodat er een professionele documentaire kan worden gemaakt. “Het is mooi om te zien dat iedereen iets heeft met het project en het land. Het wordt heel breed gedragen. Ik vind het wel heel spannend. Het is onze allereerste documentaire, maar ik hoop op meer van dit soort projecten. Niet alleen in het verre buitenland, maar ook in de buurt.”

Benefietavond
De benefietavond wordt een echte dansavond, waarbij alle vier de dj’s gaan draaien. “Al het geld dat we inzamelen gaat naar de United DJ Foundation”, vertelt Chiel. “Dus ook de opbrengst van de kaartverkoop en drankjes die er besteld worden. De stichting gaat hiervan spullen kopen om daar te laten. Denk aan dj-setjes, tablets en koptelefoons. We kijken tijdens deze gezellige dansavond niet naar de schrijnende verhalen maar naar de toekomst. Muziek verbindt en maakt je blij.”

De avond begint om 20.00 uur en eindigt om 01.00 uur bij STOOM Apeldoorn. Een kaartje kost 15 euro. Bestel hem via www.uniteddjfoundation.com. “Via de website kan men ook doneren. Wie meer dan 20 euro doneert krijgt een mooie Join the pipe drinkfles, maar iedere donatie is er een.” Volg het project ook op Instagram via @TheAfricanJam.