Entertainment

Stichting Guitart: ‘Inspirerend en mooi om mensen te zien groeien’

Foto: Evert van de Worp

Stichting Guitart is een culturele ontmoetings- en ontwikkelingsplek voor muzikale en creatieve activiteiten. Stichting Guitart faciliteert culturele activiteiten voor iedereen in Apeldoorn en omstreken. Oprichtster en voorzitter Gea Mulder droeg onlangs het stokje over aan nieuwe voorzitter Jan Werkhoven, voormalig theaterdirecteur van De Tamboer en directeur van het poppodium Het Podium te Hoogeveen.

Zijn ervaring komt stichting Guitart ten goede. “Toen de bestuursfunctie vrijkwam, hoefde ik dan ook niet lang na te denken om de voorzittersrol van Gea over te nemen. Ik vind het belangrijk dat iedereen een eerlijke kans krijgt om zich te ontwikkelen. Ik vind het inspirerend en mooi om mensen te zien groeien.”

Speciale plek

“Aan Jan draag ik met een gerust hart de voorzittersfunctie over”, aldus Gea. “Hij is de juiste persoon op deze positie. Stichting Guitart zal altijd een speciale plek zijn, waar nog vele generaties muziekliefhebbers gebruik van zullen maken.” De belangrijkste ambitie van Jan voor de komende jaren is het muzikale en creatieve netwerk in Apeldoorn en de provincie laten groeien en meer bekendheid genereren voor stichting Guitart, zodat meer mensen muziek ontdekken, zichzelf en anderen creatief helpen en plezier daaraan kunnen beleven.

Stichting Guitart is een 100% vrijwilligersorganisatie zonder winstoogmerk. Opgericht in 2020 als opvolging van de non-profit oefenruimtes, waarbij een voedingsbodem is gecreëerd voor muzikanten uit Apeldoorn en omstreken. Door de belangstelling en behoefte samen te musiceren is stichting Guitart uitgegroeid tot een drukbezochte locatie in Apeldoorn-Noord. De locatie is voorzien van vier oefenruimtes met volledige backline en een studio. Amateurs, semi-professionele en professionele bands, zanggroepen, koren en muziekdocenten weten stichting Guitart te vinden. Maar ook kinderen voor muziekles en jongeren die iets willen doen op creatief of muzikaal vlak. Verbinden door muziek.

Scherp geheugen

Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder onderzocht volgens Psychologie magazine de gunstige effecten van muziek. Vraag hem naar het effect van muziek op de hersenen en Scherder noemt het ene na het andere onderzoek op. Of je van Bach, Beethoven, Beyoncé, Doe Maar, Ramses Shaffy, Miss Montreal, Saviour Machine of Metallica houdt, muziek maakt ons gelukkiger, stabieler, gezonder en aardiger. Muziekles is niet alleen voor jongeren, maar heeft ook later veel positieve effecten. Scherder (70) is op 65-jarige leeftijd begonnen met vioolles. Hij geeft aan dat muziek hem langer fit houdt. “Het geheugen blijft scherp en het probleemoplossend vermogen wordt op peil gehouden.”

Bij Guitart, gevestigd aan Stadhoudersmolenweg 54E, is iedereen welkom om mee te doen. Voor meer informatie en boekingen: www.guitart.nl.