Entertainment

Soundtrack voor je dagelijks leven

Hoe kies je muziek die past bij je stemming? Over dit onderwerp schreef Marloes Reijenga uit Apeldoorn een boek, dat onlangs is verschenen.

Misschien herken je het wel, dat je meteen blij wordt van een liedje op de radio. Dat bepaalde muziek je troost als je iets moeilijks meemaakt. Of dat je bij een discobeat vanzelf gaat bewegen. Zo kun je muziek gebruiken om in een bepaalde stemming te komen, bijvoorbeeld: ontspanning: liedjes die je helpen te relaxen; focus: muziek waarbij je geconcentreerd kunt werken; energie: liedjes die jou een oppepper geven.

‘Muziek bij je stemming’ zit boordevol praktische tips en inspiratie om meer te doen met muziek. “Of het nu gaat om energiek sporten, genieten van een mooi moment, plezier hebben met een groep vrienden: muziek maakt alles mooier”, aldus Marloes. “En welke muziek dat is, verschilt natuurlijk per persoon. Daarom kom je in mijn boek tussen de 65 ideeën ook lijstjes tegen die je zelf kunt invullen. Zo bouw je aan jouw eigen soundtrack voor allerlei situaties in je dagelijks leven.”

Marloes hanteert in haar boek geen wetenschappelijke benadering. “Ik ben geen psycholoog, geen wetenschapper. Ook is het met mijn boek niet de bedoeling dat ik de lezer een bepaalde muzikale richting in duw. Ik noem namen van artiesten en bands en songs die mij zelf enorm aanspreken, maar dwing niemand ertoe om daarnaar te luisteren.” De auteur heeft in haar leven groot verdriet gekend en vond daarbij steun in de ballads van George Michael. Geboren in 1974 geniet sowieso de muziek uit de jaren 80 haar voorkeur. “Als je somber bent, kan een songtekst je ‘vertellen’ dat de ellende niet altijd hoeft te duren, dat het ooit weer beter zal gaan.”

Marloes is haar hele leven al bezig met muziek. “Dat begon met een kartonnen gitaar die ik in elkaar knutselde. Met veel naar de radio luisteren en mooie liedjes opnemen op cassettebandjes. Tegenwoordig maak ik mijn eigen playlist op Spotify, erg prettig. Toen ik Engels ging studeren, kreeg ik steeds meer oog voor bijzondere songteksten.” Nu maakt ze illustraties bij popliedjes, die ze verkoopt als handgemaakte prints in haar webshop Liedje aan de muur. Met dit boek wil ze anderen helpen om muziek ook een grotere plek te geven in hun leven. De illustraties in het boek zijn ook van haar hand.

‘Muziek bij je stemming’ is te koop voor €16,95 op www.liedjeaandemuur.nl of op www.bol.com. ISBN 978-94-6247-230-3.