Entertainment

Royal Light Festival zet Apeldoorn in de schijnwerpers

APELDOORN – Van woensdag 15 tot en met zondag 19 maart vormt Apeldoorn hét decor voor de eerste editie van het Royal Light Festival: een gratis toegankelijk lichtfestival met zeven lichtobjecten van (inter)nationale kunstenaars.

De route van drie kilometer voert langs bijzondere lichtkunstwerken, vanaf Paleis Het Loo naar de Apeldoornse binnenstad. Daarnaast wordt de route aangevuld met diverse events in en rond de stad. Het thema van het Royal Light Festival is dit jaar ‘koninklijk’. Daarmee zet het Royal Light Festival Apeldoorn in de schijnwerpers als groene en royale hoofdstad van de Veluwe.

Koninklijk thema

Het Royal Light Festival combineert cultuur, vernieuwende kunst en het historisch verhaal van Apeldoorn. De route die zowel per fiets als lopend afgelegd kan worden, vormt letterlijk de verbinding tussen Paleis Het Loo en de binnenstad en brengt deze met bijzondere lichtkunst in beeld.

De route loopt onder andere langs de Loolaan, de Grote Kerk en het Oranjepark, met zeven lichtkunstwerken van kunstenaars met (inter)nationale allure. De lichtkunstwerken staan bij historische Apeldoornse locaties met een koninklijk verleden, waar geschiedenis is geschreven én wordt gemaakt. Het festival wordt aangevuld met diverse lokale events van culturele, toeristische en binnenstadondernemers.

Beetje anders

“Royal Light is een festival voor lichtkunst, maar toch ook een beetje anders. Lichtkunst is voor iedereen, óók als je misschien niet zo vaak in een museum komt. De zeven kunstwerken van het Royal Light Festival vertellen samen het verhaal van Apeldoorn: een stad omringd door natuur, met een rijke en koninklijke geschiedenis. Fietsen, het groen, de stad en de mensen van Apeldoorn: het komt allemaal terug in het Royal Light Festival.”

Artistiek light designer Rogier van der Heide selecteerde de kunstwerken die betekenis geven aan het koninklijke karakter van deze eerste editie. Van der Heide is onder meer oprichter van het Amsterdam Light Festival.

Start toeristisch seizoen

“Half maart is een kansrijke periode, omdat er juist op dat moment landelijk weinig op de agenda staat en het toeristisch laagseizoen is”, vertelt Claudi Groot Koerkamp, directeur-bestuurder van citymarketingorganisatie Apeldoorn Partners. “Daarnaast staat de grande opening van Paleis Het Loo later dit voorjaar internationaal op de agenda, wat een mooie aanjager is voor de eerste editie van dit internationale event. Ook de volgende edities van het Royal Light Festival zullen in de maand maart plaatsvinden. In maart wordt namelijk de switch gemaakt van winter naar lente en van donker naar licht. Met het Royal Light Festival symboliseren wij die overgang en markeren wij de start van het toeristisch seizoen in Apeldoorn waarin royaal aanbod centraal staat.”

Samenwerking

Het Royal Light Festival is geschikt voor jong en oud, gratis toegankelijk en het festival verweeft internationale lichtkunstwerken met kunst van lokale partijen. Het festival is een initiatief van Apeldoorn Partners, in nauwe samenwerking met Paleis Het Loo, CODA, GIGANT en ACEC en komt mede tot stand door gemeente Apeldoorn. Productiebureau Out Of The Rat Race (OOTRR) produceert het festival.